Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huis onder schilddak en met eenvoudige, gebosseerd gepleisterde lijstgevel in late empire-trant in 's Hertogenbosch

Woonhuis

Hinthamerstraat 157
5211MK 's Hertogenbosch
Noord Brabant


Beschrijving van Huis onder schilddak en met eenvoudige, gebosseerd gepleisterde lijstgevel in late empire-trant

Huis onder schilddak en met eenvoudige, gebosseerd gepleisterde lijstgevel in late empire-trant, eerste helft 19e eeuw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 21614
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie

Het bosseren (bossering, bossage, gebosseerd) is het bewerken van stenen op zodanige manier dat de zichtbare kant van de steen in een muur ruw behakt wordt. Door bossering krijgt een gevel of zuil een fors, rustiek uiterlijk.

Van oorsprong komt het bosseren van natuursteen van de Romeinen en later komt dit ook voor in romaanse en renaissancistische gebouwen, daar ook wel Rustica genoemd. Aanvankelijk zijn het bosseringen in natuursteen, later werd dit ook in pleisterwerk toegepast. Bosseringen worden vooral toegepast in de plint, op de hoeken en soms ook als band.

Een afgeleide van het ruwe behakken zijn bosseringen met bepaalde motieven en patronen, waarbij de willekeur aan behakkingen ontbreekt.Monumenten in de buurt van Huis onder schilddak en met eenvoudige, gebosseerd gepleisterde lijstgevel in late empire-trant in 's Hertogenbosch

Huis met gevel met rijke kroonlijst

Hinthamerstraat 159
's Hertogenbosch
Huis met gevel met rijke kroonlijst in Lodewijk XIV stijl (1724 blijkens jaartal), fraai gesneden consoles met koppen; dakkapel met gebogen ..

Huis met lijstgevel

Hinthamerstraat 151
's Hertogenbosch
Huis met lijstgevel uit plm 1850. Vensters met stucversiering; ramen met waaierzwikken. Vormt een geheel met Hinthamerstraat 155.

Huis met lijstgevel

Hinthamerstraat 155
's Hertogenbosch
Huis met lijstgevel uit plm 1850. Vensters met stucversiering; ramen met waaierzwikken. Vormt een geheel met Hinthamerstraat 151-153.

Huis met lijstgevel met rijke kroonlijst, bestaande uit parel- en eierlijsten, guirlandes en osseschedels, klossen met druppen

Hinthamerstraat 156
's Hertogenbosch
Huis met lijstgevel met rijke kroonlijst, bestaande uit parel- en eierlijsten, guirlandes en osseschedels, klossen met druppen; omstreeks 18..

Pand - voorhuis met vast achterhuis - met verdieping onder met rode hollandse pannen gedekt schilddak

Hinthamerstraat 158
's Hertogenbosch
PAND - voorhuis met vast achterhuis - met verdieping onder met rode Hollandse pannen gedekt schilddak. De in de 19e eeuw gebosseerde gepleis..

Kaart & Routeplanner

Route naar Huis onder schilddak en met eenvoudige, gebosseerd gepleisterde lijstgevel in late empire-trant in 's Hertogenbosch

Foto's (1)