woonhuis in 's Hertogenbosch

Hinthamerstraat 49
5211ME 's Hertogenbosch

Beschrijving van woonhuis

In oorsprong vroeg 16e eeuws pand met verdieping onder met Hollandse pannen gedekt zadeldak tegen trapgevel (achter) en met wolfeind boven de omstreeks 1800 tot twee verdiepingen verhoogde, gepleisterde en door kroonlijst met triglyfen afgesloten voorgevel. De voorgevel heeft een fraaie, uit omstreeks 1900 daterende, in hardhout en hardsteen uitgevoerde neo-renaissance winkelpui en daarboven een in het midden iets naar voren springend balcon op consoles en met smeedijzeren hek over de gehele breedte van het pand. Op de verdieping twee T-ramen en openslaande deuren met bovenlicht in het midden; 4-ruits schuiframen op de tweede verdieping. Inwendig: twee kelders, een overkluisd met tongewelf en een overzolderd met eikehouten balklaag; insteekverdieping in achterhuis; grotendeels vroeg 16e eeuws houtskelet; moer- en kinderbinten balklagen met peerkraal sleutelstukken; 19e eeuwse kap. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)