Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vondelingenhuis, gepleisterd hoekpand met verdieping onder met Hollandse pannen gedekt zadeldak in 's Hertogenbosch

Gebouw

Clarastraat 25
5211LB 's Hertogenbosch
Noord Brabant

Bouwjaar: 16e eeuw


Beschrijving van Vondelingenhuis, gepleisterd hoekpand met verdieping onder met Hollandse pannen gedekt zadeldak

In oorsprong 16e eeuws - van 1570 tot 1629 in gebruik als "Vondelingenhuis"-, aan de straatzijden gebosseerd gepleisterd hoekpand met verdieping onder met Hollandse pannen gedekt zadeldak met schild (zuidzijde) en tegen in schoon metselwerk opgetrokken tuitgevel (noordzijde). Aan de straatzijden op de begane grond vensters met 8-ruits schuiframen voorzien van brede middenstijl en wisseldorpelklos en met luiken; op de verdieping 6-ruits schuiframen met brede middenstijl; dubbele deur met leeuwekopjes, snijlicht en gebosseerde omlijsting afgesloten door kroonlijst met consoles; staafankers met sierkrul. In de noordgevel twee 6-ruits schuiframen op de verdieping en een houten kloosterkozijn in de geveltop. Inwendig: gang met marmeren tegels; kelder met tongewelf onder opkamer; drie hoge stucwerk schoorsteenmantels; beschilderde houten kastenwand (XIX A); stucwerkplafond (XIX A); samengestelde balklagen; kap met eiken dekbalkjukken en grenen schaarspanten met balk. Aan de noordzijde en door een gang met het pand verbonden een achterhuis met verdieping onder met Hollandse pannen gedekt tentdak. In de gepleisterde oostgevel op de begane grond twee kruiskozijnen met onder luiken en boven 6-ruits raampjes; op de verdieping twee 6-ruits schuiframen; forse staafankers. Blinde, gepleisterde zij- en achtergevel(s). Op de begane grond grote keuken met brede schouw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 21595
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vondelingenhuis, gepleisterd hoekpand met verdieping onder met Hollandse pannen gedekt zadeldak in 's Hertogenbosch

Voormalig kantoorgebouw van de Maatschappij van Brandverzekering voor het Koningrijk der Nederlanden

Choorstraat 14
's Hertogenbosch
Inleiding. Het voormalige KANTOORGEBOUW van de Maatschappij van Brandverzekering voor het Koningrijk der Nederlanden is gelegen aan de noor..

Achterhuis

Choorstraat 8
's Hertogenbosch
16e eeuws achterhuis; pand met verdieping onder met rode Hollandse pannen gedekt zadeldak tussen trapgevels, waarvan de trappen met gemetsel..

Eenvoudig, blokvormig 18e-eeuws pandje met verdieping onder met rode hollandse pannen gedekt schilddak

Sint Janskerkhof 16
's Hertogenbosch
Eenvoudig, blokvormig 18e eeuws pandje met verdieping onder met rode Hollandse pannen gedekt schilddak. In de in schoon metselwerk opgetrokk..

Bij het voormalige klooster van de "Zusters van de Choorstraat" behorende kapel gesitueerd op het binnenhof

Choorstraat 7
's Hertogenbosch
Inleiding De bij het voormalige klooster van de "Zusters van de Choorstraat" behorende KAPEL is gesitueerd op het binnenhof van het voorma..

gebouw

Sint Janskerkhof 9
's Hertogenbosch
Inleiding. Het PAKHUIS annex BEELDHOUWERSATELIER is gelegen aan de noordelijke zijde van het kleine vierkante plein dat de zuidelijke afslu..

Kaart & Routeplanner

Route naar Vondelingenhuis, gepleisterd hoekpand met verdieping onder met Hollandse pannen gedekt zadeldak in 's Hertogenbosch

Foto's (2)