Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalig fabrieksgebouw voor het verwerken van tabak (Willem II) in 's Hertogenbosch

Woonhuis

Boschveldweg 72
5211VJ 's Hertogenbosch
Noord Brabant

Bouwjaar: 1897 (noordelijk) en 1907 (west en oost)


Beschrijving van Voormalig fabrieksgebouw voor het verwerken van tabak (Willem II)

Voormalig fabrieksgebouw voor het verwerken van tabak (Willem II) waarvan het oudste, noordelijke gedeelte dateert uit 1897 en de in aangepaste stijl opgetrokken oost- en westvleugel dateren uit 1907. Vlakgedekt, in schoon metselwerk opgetrokken pand met twee verdiepingen op rechthoekige plattegrond met uitspringende 8-zijdige traptoren op de noordwesthoek en middenrisaliet in oudste gedeelte van de westgevel. De begane grond is behandeld als een basement en afgesloten met een forse gemetselde waterlijst, waarboven de verdiepingen geleed zijn d.m.v. lisenen, bij de traptoren hoeklisenen; gevels afgesloten door uitkragende, geprofileerde bakstenen gootlijst, bij het oude gedeelte op enige (voormalige) hoekpunten en de hoeken der traptoren voorzien van arkeltorentje; tussen de arkeltorentjes der traptoren kantelen en borstwering bij middenrisaliet van westgevel; boven het midden van de noordgevel een zes vensterassen breed attiek. Op de begane grond getoogde vensters (-nissen) met 15-, 20- en 24-ruits ramen en deuren met getoogde of rondgesloten bovenlichten; op de verdiepingen rondboogvensters met 16-, 24-, 28-, 32- en 35-ruits ramen en in de noordgevel zes rondboognissen met twee gekoppelde rondboogvensters met 8-ruits ramen; onder vensters in westgevel gepleisterde velden; in attiek zes rechtgesloten vensters met 25-ruits ramen. De traptoren heeft op de b.g. getoogde vensternissen met 4-ruits raampjes, op de verdieping rondboognissen met 6-ruits ramen, op de tweede verdieping ronde vensters met rozetvormige gietijzeren ramen en is voorzien van gestucte velden met geschilderde leeuwen, festoenen en kronen. Alle vensters, vensternissen en deuropeningen in het oude gedeelte hebben natuurstenen aanzet- en sluitstenen in de bogen. Vloerconstructie bestaande uit stalen balken, waartussen troggewelfjes en rustend op gietijzeren en samengestelde kolommen. Het complex is gedeeltelijk onderkelderd. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 21586
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voormalig fabrieksgebouw voor het verwerken van tabak (Willem II) in 's Hertogenbosch

Voormalige meelfabriek

Buitendijkstraat 25, 26
's Hertogenbosch
Inleiding. De voormalige MEELFABRIEK uit 1909 is gebouwd voor de heer H. Bruyelle, naar ontwerp van de architect F.C. de Beer in Traditonee..

Draaibrug

Brugplein draaibrug
's Hertogenbosch
Inleiding. Gelijkarmige stalen DRAAIBRUG op stenen onderbouw met vakwerkhoofdliggers aan weerszijden van de rijvloer, tussen 1900 en 1902 g..

gebouw

Parallelweg 25
's Hertogenbosch
Inleiding. Het KANTOORGEBOUW van Machinefabriek Grasso met uitbouw aan de achterzijde en TOEGANGSHEK is in 1912 gebouwd in Overgangsarchite..

Complex Grasso

Parallelweg 25
's Hertogenbosch
Inleiding. De FABRIEKSHALLEN zijn in 1912 gebouwd in Overgangsarchitectuur naar een ontwerp van de architect F.C. de Beer. Zij zijn gelegen..

woonhuis

Emmaplein 6
's Hertogenbosch
Inleiding. Het APPARTEMENTENGEBOUW met vijftien appartementen, gelegen op de hoek Emmaplein - Kempenlandstraat, is gebouwd in 1922, in opdr..

Kaart & Routeplanner

Route naar Voormalig fabrieksgebouw voor het verwerken van tabak (Willem II) in 's Hertogenbosch

Foto's (1)