Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalig kazernegebouw in 's Hertogenbosch

Militair Object

Berewouthof 2
5211DH 's Hertogenbosch
Noord Brabant

Bouwjaar: 1744


Beschrijving van Voormalig kazernegebouw

Voormalig kazernegebouw uit 1744. In schoon metselwerk opgetrokken pand met verdieping, bestaande uit drie loodrecht op elkaar staande en een open hof omsluitende vleugels onder met Hollandse pannen gedekt omlopend zadeldak, aan de noordzijde tegen tuitgevel met vlechtingen en aan de zuidzijde tegen gepleisterde tuitgevel met baksteenbanden en rechtgesloten T-ramen in getoogde vensters. In de met een bakstenen gootuitkraging afgesloten gevels getoogde vensters met 12-ruits ramen en met name aan de zijde van de hof enige rechtgesloten vensters met 6-ruits ramen uit ca.1930, getoogde deuropeningen met 4-ruits bovenlichten en boven de middeningang een hardstenen gevelsteen met het jaartal 1744. Dakkapellen met 12-ruits schuiframen. Inwendig: enkelvoudige balklagen en oude kap met grenen dekbalkjukken met schaarspanten met balk. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 21584
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Berewoutkazerne
Berewouthof
Berewouthof
Locatie Westwal 's-Hertogenbosch
Coördinaten 51° 41′ NB, 5° 18′ OL
Oorspr. functie huisvesting militairen
Huidig gebruik woningen
Start bouw 1744
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 21584
Eigenaar Stichting BrabantWonen
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De Berewoutkazerne is een oude kazerne in de Berewoutstraat te 's-Hertogenbosch, Noord-Brabant. Het bouwwerk staat geregistreerd als rijksmonument.

Samen met drie andere kazernes in de stad (De Mortel, de Tolbrugkazerne en de Sint-Jacobskazerne) is de kazerne in 1744 gebouwd voor de huisvesting voor de militairen. Voor deze tijd waren zij aangewezen op barakken of werden ze ondergebracht bij particulieren die daar uiteraard wel vergoeding voor kregen.

De Berewoutkazerne werd aan de westwal gebouwd, waar vroeger de Sint-Jans Poort heeft gestaan. De vleugels van de kazerne vormen een U en bestaat uit twee lagen. De militairen hielden hun oefeningen in eerste instantie op de markt, vanaf 1749 op de Parade.

In het begin van de 20e eeuw is het complex verbouwd en beschikbaar gemaakt voor woningen voor burgers.Monumenten in de buurt van Voormalig kazernegebouw in 's Hertogenbosch

Breed pand met twee verdiepingen samengesteld uit twee, midden 16e-eeuwse huizen - nr 105 van 16e- tot en met 18e-eeuw bierbrouwerij 'De witte laars'

Vughterstraat 105
's Hertogenbosch
Breed pand met twee verdiepingen samengesteld uit twee, midden 16e-eeuwse HUIZEN - nr 105 van 16e- tot en met 18e-eeuw bierbrouwerij "De Wit..

Villa

van der Does de Willeboissingel 13
's Hertogenbosch
Inleiding. De VILLA is gelegen op de hoek Van der Does de Willeboissingel - Capucijnenlaan, in de 19de-eeuwse uitbreidingswijk 't Zand. De..

Schoolgebouw en conciergewoning

van der Does de Willeboissingel 14
's Hertogenbosch
Inleiding. De LAGERE SCHOOL met bijbehorende KLEUTERSCHOOL en CONCIERGEWONING van de Maatschappij tot Nut van het Algemeen is gesitueerd op..

Huis met trapgevel met gebogen topfronton, schuiframen onder strekken en ovale topnis

Vughterstraat 108
's Hertogenbosch
HUIS met trapgevel met gebogen topfronton, schuiframen onder strekken en ovale topnis. Uit 1665. 19e eeuwse winkelpui met geblokte pilasters..

DeDrie Dordtsche Maagden

Vughterstraat 106
's Hertogenbosch
"De Drie Dordtsche Maegden"; huis met trapgevel uit 1665. Gebogen topfronton; ovale topnis; schuiframen onder strekken. 19e eeuwse winkelpui..

Kaart & Routeplanner

Route naar Voormalig kazernegebouw in 's Hertogenbosch

Foto's (2)