Jacobikerk. Hervormde kerk en toren in Wommels

Terp 19
8731AX Wommels (gemeente Littenseradiel)
Friesland

Bouwjaar: in opzet mog. 13e-eeuws 1508 (herstel na brand) 1862 (toren, met mog. 16e-eeuwse delen) 1300 in opzet mog. 13e-eeuws 1508 (herstel na brand) 1862 (toren, met mog. 16e-eeuwse delen)

Beschrijving van Jacobikerk. Hervormde kerk en toren

HERV. KERK en TOREN. Fors laatgotisch kerkgebouw met vijfzijdige koorsluiting inwendig zijn de muren verankerd door trekbalken met korbeels en sleutelstukken. In de noordmuur steen uit 1591. De kerk bezit een fraaie 17e eeuwse inventaris t.w. preekstoel met gedeeltelijk koperen leuning aan het portaal; bijbehorend achterschot en klankbord; fragment van een doophek met spijlenzone; drie overhuifde herenbanken, waarvan met opzetstuk met wapens. In het koor en langs de noordmuur eiken banken met paneelwerk, spijlenfries en knoppen. Vijf grote gebeeldhouwde 18e eeuwse rouwkassen, twee ruitvormige rouwborden, epitaaf voor Boucke van Jongema, 1638. Orgel met Hoofdwerk en Bovenwerk, in 1847 gemaakt door P. Radersma. Toren 2e helft 19e eeuw vernieuwd boven bewaard gebleven eerste geledingen. Klokkestoel met gelui van twee klokken, waarvan één van G. van Wou, 1494, diam. 129 cm. en van replica van de klok van H. Wegewaert, 1611, gegoten door onbekende gieter, VANWEGE het oorspronkelijke opschrift en vijf alliantie- en manne-wapens, diam. 111 cm. Mechanisch torenuurwerk met ankergang, later voorzien van elektrische opwinding. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)