Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Ursulakerk (Hervormde kerk) op kerkhof in Wjelsryp

Kerkelijk Gebouw

Lytse Buorren 2
8842LH Wjelsryp (gemeente Littenseradiel)
Friesland

Bouwjaar: oorspr. ca. 1200 verm. 18e eeuw (noordgevel) verm. 1892 (toren, ommetseling kerk) 1200 oorspr. ca. 1200 verm. 18e eeuw (noordgevel) verm. 1892 (toren, ommetseling kerk)


Beschrijving van Ursulakerk (Hervormde kerk) op kerkhof

Herv. KERK op Kerkhof. Dorpskerk blijkens de laatgotische kap middeleeuws van opzet, doch later vernieuwd of wat betreft de zuidmuur bemetseld. Het inwendige van de kerk werd in 1758 verbeterd. Uit die periode stammen de preekstoel met rijkgesneden balusters boven paneelwerk en een viertal verhogingen op een waarvan de voorzangerslezenaar, twee tekstborden en twee psalmborden; de vaste banken met gesneden wangstukken. Ouder zijn twee overhuifde herenbanken en het doopbekken op eiken standaard. Mechanisch torenuurwerk A. de Looze, Leeuwarden, 1901. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 21564
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Ursulakerk
Lytse Buorren 2
Lytse Buorren 2
Plaats Welsrijp
Gebouwd in 1200
Restauratie(s) 1515
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  21564
Architectuur
Toren 1892
Interieur
Orgel Pels
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Ursulakerk is een kerkgebouw in Welsrijp in de Nederlandse provincie Friesland.

Beschrijving

De kerk uit circa 1200 was oorspronkelijk gewijd aan de heilige Ursula van Keulen. De eenbeukige kerk heeft een vijfzijdig gesloten koor. In 1515 werd de kerk door de Zwarte Hoop in brand gestoken. In de 18e eeuw werd de noordgevel vernieuwd. In 1892 werd de rest van de kerk ommetseld en werd de bouwvallige zadeldaktoren vervangen door een houten geveltoren met ingesnoerde stompe spits.

Het interieur wordt gedekt door een houten tongewelf (1515). De preekstoel en doophek werden in 1759 door Johannes Hardenberg vervaardigd. In 1955 verkocht men het oude orgel aan de Meinardskerk. Het nieuwe orgel werd gemaakt door Pels.

Zie ook


Monumenten in de buurt van Ursulakerk (Hervormde kerk) op kerkhof in Wjelsryp

Johanneskerk Hervormde kerk, toren en kerkhof

Lytse Buorren 3
Wjelsryp (Gemeente Littenseradiel)
Herv. KERK, TOREN EN KERKHOF. Eenbeukig bakstenen schip met gesloten koor, door siernissen ter weerszijden van de vensters en de kraalprofie..

Hervormde kerk, hekwerk rond kerkhof

Lytse Buorren 3
Wjelsryp (Gemeente Littenseradiel)
IJzeren hekwerk met ornamentatie in laat 19e eeuwse, eenvoudige vormen, dat kerkhof aan noordzijde afsluit.

Pand onder zadeldak tussen twee topgevels met waterlijsten, beitelingen langs de zijden en ieder twee kleine lichtopeningen met luiken

Lytse Buorren 20
Wjelsryp (Gemeente Littenseradiel)
Pand onder zadeldak tussen twee topgevels die doorsneden zijn door waterlijsten, langs de zijden beitelingen hebben en ieder twee kleine lic..

Grote kop-rompboerderij met alleen achteraan onderkelderd voorhuis, gepleisterde topgevel met gesloten top met kleine lichtopeningen en omlopende hout ..

Oasterein 4
Wjelsryp (Gemeente Littenseradiel)
Grote boerderij van het kop-romp-type, waarvan het alleen achteraan onderkelderde voorhuis in de gepleisterde topgevel de ankers 1676 draagt..

Betonnen voetgangersbrug over de Franekervaart

't Heechhout 1
Wjelsryp (Gemeente Littenseradiel)
Inleiding De vaste BRUG van gewapend beton ligt over de Franekervaart, een historische trekvaartverbinding tussen Sneek en Franeker. De bru..

Kaart & Routeplanner

Route naar Ursulakerk (Hervormde kerk) op kerkhof in Wjelsryp