Kerk van Kubaard in K没baard

Tsjerkebuorren 5
8732ED K没baard (gemeente Littenseradiel)
Friesland

Bouwjaar: oorspr. 15e eeuw waarsch. 1857 (bepleistering) 1885 (toren) 1500 oorspr. 15e eeuw waarsch. 1857 (bepleistering) 1885 (toren)

Beschrijving van Kerk van Kubaard

Herv. Kerk op kerkhof. Laatgotisch kerkgebouw met vijfzijdige sluiting, de muren verankerd door trekbalken en korbeels met gestoken sleutelstukken. In de kerk lambrizering, 17e eeuwse preekstoel met achterschot en klankbord; doophek met spijlenfries en knoppen; drie familiebanken waarvan twee overhuifd en met opzetstuk waarin wapens gedateerd 1644 en 1655; alle met knoppen op de hoeken; onder de orgelgalerij een bank met spijlenfries en knoppen. Orgel met Hoofdwerk en Bovenwerk, in 1856 gemaakt door W. Hardorff. Gedenksteen met opschrift en wapens uit 1739. Klokkenstoel met gelui van twee klokken, waarvan 茅茅n van P. Overney, 1677, diam. 83,6 cm. en een moderne klok. Op het kerkhof enige 17e eeuwse zerken, o.a. 1652 en 1673. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)