Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Oude Algemene Begraafplaats in Hengelo

Graf Begraafplaats

Bornsestraat 27
7556BA Hengelo
Overijssel

Bouwjaar: 1625 (oudste grafsteen) 1885 (poortgebouw)


Beschrijving van Oude Algemene Begraafplaats

BEGRAAFPLAATS met POORTGEBOUW uit 1885, deel uitmakend van het voormalige terrein van het Huis Hengelo. Het is een der oudste begraafplaatsen van Nederland. De oudste grafsteen is gedateerd 1625. Funderingsresten van de kerk behorende bij het huis van Hengelo bevinden zich tussen de graven. Langs de Bornsestraat een poortgebouw met woning uit ca 1885 in neo renaissancistische stijl. Aan weerszijden van het gebouw is een bakstenen muurtje gemetseld met een hardstenen rand, waarop een smeedijzeren hek. Het poortgebouw is opgetrokken in rode baksteen op een rechthoekige plattegrond over een bouwlaag onder een zadelkap met antracietgrijze Tuile du Nord dakpannen. De poort bevindt zich in het midden van de symmetrische voorgevel(noordzijde), aan weerszijden bevinden zich een vensteras en een hoekrisaliet met entree onder de steekkap. De voorgevel is voorzien van gepleisterde speklagen, sluitstenen en lisenen op de hoeken van de risalieten. De poort is geplaatst onder een rondboog waarboven een fries met triglyfen, een fronton en een met koper gedekte koepel. Op de koepel een vierkante dakruiter met koperen spits. Gietstalen klok van Bochumer Verein, 1903, diam. 42 cm. In het fronton een zandstenen plaquette met cartouches en het opschrift: 'Algemene Begraafplaats'. De rondboog boven de poort is voorzien van witgeverfde sierstenen met diamantkoppen, evenals de pilasters, waarop het fronton steunt. In de onderdoorgang zijn een getoogde enkele en een dubbele deur geplaatst. De entrees in de risalieten hebben bovenlichten met glas-in-lood onder hanekammen. In de geveltoppen zandstenen driehoeken met respectievelijk een doodshoofd en het wapen van Hengelo. Tussen de poort en de risalieten bevinden zich twee vensters met kruiskozijnen onder hanekammen, waarboven in het dakvlak twee kleine dakkapellen met spitsen. In de zijgevels verschillende formaten rechtgesloten vensters onder hanekammen en segmentbogen. In de achtergevel (zuidzijde) drie rechtgesloten vensters en een deur onder segmentbogen en een dakkapel. De begraafplaats is van belang wegens de relatie met het voormalig huis Hengelo en de ouderdom van enkele grafstenen, alsmede het poortgebouw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 21519
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Oude Algemene Begraafplaats
De begraafplaats op een mooie herfstdag in 2012
De begraafplaats op een mooie herfstdag in 2012
Plaats Hengelo
Monumentale status Rijksmonument
In gebruik  1625-1950
Portaal  Portaalicoon   Mens & maatschappij

De Oude Algemene Begraafplaats is een algemene begraafplaats aan de Bornsestraat 27 in Hengelo in de Nederlandse provincie Overijssel. Met uitzondering van het poortgebouw uit 1885 is de begraafplaats eigendom van de gemeente. De begraafplaats is ooit ontstaan rond de kapel van het Huis Hengelo en is tevens de oudste begraafplaats van Hengelo. De laatste persoon is in 1950 begraven op de begraafplaats die sinds begin jaren zeventig op de lijst van rijksmonumenten in Hengelo staat. Daarmee is het een van de twee beschermde monumentale begraafplaatsen van Hengelo. De oudste grafsteen stamt uit 1625. Ook de laatste bewoner en eigenaar van Huis Hengelo, Adolf August Frederik Maurits baron van Mulert, heer van Mallum (1799-1832), ligt er begraven.

Afbeeldingen

Externe linkMonumenten in de buurt van Oude Algemene Begraafplaats in Hengelo

Kantoorgebouw Heemaf, bijgenaamd "Locomotief"

Bornsestraat 5
Hengelo
Inleiding KANTOORGEBOUW oorspronkelijk behorend bij de fabriek van Heemaf. Het gebouw staat met de hoofdgevel (O) aan de Bornsestraat en s..

Israelitische begraafplaats

Dennenbosweg
Hengelo
Israelitische Begraafplaats.

Voormalig Nederlands Hervormde kerk (Waterstaatskerk)

Deldenerstraat 18
Hengelo
Inleiding KERKGEBOUW van de Nederlands Hervormde gemeente. In 1848 in neo-classicistische stijl ontworpen en gebouwd door Rijkswaterstaat...

Lambooijhuis

Langestraat 35
Hengelo
Inleiding STADSBOERDERIJ VAN HET HALLEHUISTYPE, 'Lambooyhuis', met eraan vast gebouwde SCHUUR, met een aantal oorspronkelijke interieurelem..

stadhuis

burgemeester jansenplein 1
hengelo
Stadhuis met entree, vrijstaande klokkentoren, bijgebouw, kunstwerk en plateau met hek.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)