Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Remigiuskerk in Hengelo (Gld)

Kerkelijk Gebouw

Kerkstraat 42
7255CB Hengelo (Gld) (gemeente Bronckhorst)
Gelderland

Bouwjaar: ca. 1400 (koor)


Beschrijving van Remigiuskerk

Ned.Herv.KERK (St.Remigius). Laatgotische pseudobasiliek met driezijdig gesloten koor, schip en zijbeuken onder een dak en ingebouwde, zeer monumentale toren met speklagen en getraceerde nissen. De kerk is geheel met kruisribgewelven overkluisd en heeft pijlers tussen zijbeuken en schip. Ten Noorden van het koor de sacristie. Koor ca. 1400, schip en toren XV. Restauraties in 1839 en 1955-1960. In het koor fresco's: apostelfiguren (XV A) en tegen de Oostelijke muur van de Noorderzijbeuk: Driekoningen en twee heiligen (XVb?). Geconserveerd 1930. Inventaris: kansel (XVII), 21 koperen wandluchters (XVII). Twee-klaviers mechanisch orgel met van oorsprong een aangehangen pedaal, gemaakt door J. Proper nit Kampen in 1894. In 1977 gerestaureerd door de fa. Hendriksen & Reitsma. Bij die gelegenheid uitgebreid met een vrij pedaal dat niet onder de bescherming valt. Klokkenstoel met gelui van twee klokken, waarvan een van een anonieme gieter, 1446, diam. 104 cm. en een van P. van Trier, 1612, diam. 138 cm. Mechanisch torenuurwerk, is buiten gebruik gesteld. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 21506
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Remigiuskerk
Spalstraat met de Remigiuskerk in Hengelo (Gelderland).
Spalstraat met de Remigiuskerk in Hengelo (Gelderland).
Plaats Hengelo
Monumentnummer  21506
Architectuur
Bouwmethode pseudobasiliek
Portaal:  Christendom

De Remigiuskerk is de protestantse dorpskerk van de Gelderse plaats Hengelo. De kerk wordt voor het eerst genoemd in 1152. Het huidige gebouw is een gotische pseudobasiliek met een grote toren. Het oudste deel van de kerk is het koor uit ca. 1400. Het schip en de toren dateren uit de tweede helft van de 15e eeuw.

In de kerk bevinden zich muurschilderingen van de twaalf apostelen, de drie koningen en de heiligen Agatha en Margaretha uit de eerste helft van de 15e eeuw. De kansel en de kaarsenkronen dateren uit de 17e eeuw. In de 65 meter hoge toren hangen twee klokken uit 1406 en 1612. Het orgel uit 1894 van de Kamper orgelbouwer J. Proper is net als de kerk zelf een rijksmonument.


Monumenten in de buurt van Remigiuskerk in Hengelo (Gld)

Het Hof

Hofstraat 3
Hengelo (Gld) (Gemeente Bronckhorst)
"'t Hof". Herenboerderij met gepleisterd woonhuis (XIXb) van alleen begane- grond onder schilddak met hoekschoorstenen en dakkapellen met vl..

Achthoekig gepleisterd bleekhuisje onder rieten tentdak met schoorsteen

Steintjesweide
Laag Keppel (Gemeente Bronckhorst)
Achthoekig gepleisterd BLEEKHUISJE onder rieten tentdak met schoorsteen. Ca. 1750.

Sint Willibrorduskerk

Spalstraat 36
Hengelo (Gld) (Gemeente Bronckhorst)
Inleiding R.-K. KERK 'St. Willibrordus' van het type PSEUDOBASILIEK met aangrenzende PASTORIE gebouwd onder een dak naar ontwerp van H. BAU..

Eenvoudig, gepleisterd landhuis even buiten het dorp rechts van de weg gelegen in een romantisch park

Ruurloseweg 26
Hengelo (Gld) (Gemeente Bronckhorst)
Eenvoudig, gepleisterd landhuis (XIX b), even buiten het dorp rechts van de weg gelegen in een romantisch park. Schilddak.

Het Regelink

Regelinklaan 3
Hengelo (Gld) (Gemeente Bronckhorst)
Het Regelink. Neo-klassicistisch, bakstenen landhuis van de Van Heeckerens, blijkens een steen uit 1832. De voorgevel heeft zijrisalieten en..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)