Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dorpskerk/Nicolaas in Hendrik Ido Ambacht

Kerkelijk Gebouw

Kerkplein 11
3342BJ Hendrik Ido Ambacht
Zuid Holland

Bouwjaar: 16e eeuw (ingebruikname)


Beschrijving van Dorpskerk/Nicolaas

NED.HERV.KERK. Eenbeukige, laat-gotische kerk, waarvan de muren uitwendig tussen de spitsboogvensters versierd zijn met uitgekraagde, gekoppelde boogjes, welke decoratie ontbreekt aan de driezijdige koorsluiting. De kerk is overdekt door houten tongewelven met ribben en trekbalken. Aanbouwen uit de tweede helft van de 19e eeuw tegen de westelijke schiptraveeen. Bakstenen toren, wellicht 14e eeuw, waarvan de klokkeverdieping gekoppelde galmgaten binnen geprofileerde rondboognissen en spaarvelden met hoeklisenen en rondboogfriesjes bezit. Tot de inventaris behoren: een rijk gesneden preekstoel uit 1669 met koperen lezenaar en doopbekkenhouder; een herenbank met in Lodewijk XV-vormen gesneden overhuiving. Orgel met Hoofdwerk, Bovenwerk en vrij Pedaal, in 1696 gebouwd door J. Duyschot voor de Waalse Kerk in Delft. Van 1870 tot 1900 bevond het orgel zich in de Gerf.Kerk in de Nobelstraat te 's-Gravenhage. Daarna plaatsing in Hendrik-Ido-Ambacht. In 1982 gereconstrueerd naar de toestand-Duyschot. Twee psalmbordjes in gesneden Lodewijk XVI-omlijsting. Voorts een aantal grafzerken, 17e en 18e eeuw. Drie vensters met gebrandschilderde wapenglazen, 1668 en 1669. Eikenhouten klokkenstoel met klok van Q. de Visser, 1707, diam. 68,6 cm. Mechanisch torenuurwerk, B. Eijsbouts, 1907, met elektrische opwinding. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 21503
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dorpskerk/Nicolaas in Hendrik Ido Ambacht

Huis met verdieping en zadeldak tussen puntgevels met vlechtingen

Dorpsstraat 102
Hendrik Ido Ambacht
Huis met verdieping en zadeldak tussen puntgevels met vlechtingen, 1777.

Poortgebouw in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant, aan de hoofdentree van een begraafplaats

Kerkstraat 8
Hendrik Ido Ambacht
Inleiding POORTGEBOUW uit het derde kwart van de 19e eeuw in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant, aan de hoofdentree van een begraafplaats...

Hoeve "Waalnes" met stal en wagenschuur

Kerkstraat 6
Hendrik Ido Ambacht
Hoeve "Waalnes". Hoeve, op terp gelegen, met dwars woonhuis (17e eeuw, gedeeltelijk met secundair verwerkte middeleeuwse baksteen), onder ri..

Boerderij "Palmhoeve". Vensters met halve kruiskozijnen en luiken

Achterambachtseweg 37
Hendrik Ido Ambacht
"Palmhoeve". Boerderij, waarvan de voorgevel een stichtingssteen bezit met het opschrift: "Agatha Margareta Oem vrouwe van Zandelingen Ambag..

Rechthoekige hoeve met aan voor en achterzijde puntgevel

Kerkstraat 34
Hendrik Ido Ambacht
Rechthoekige HOEVE, begin 19e eeuw met aan voor en achterzijde puntgevel. De voorgevel heeft vlechtingen, vensters met 12-ruitsschuiframen e..

Kaart & Routeplanner