Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Lebuïnuskerk, toren in Molkwerum

Kerkelijk Gebouw

Tsjerkestrjitte 14
8722HJ Molkwerum (gemeente Súdwest Fryslân)
Friesland

Bouwjaar: 1799 (toren) 1850 (kerk)


Beschrijving van Lebuïnuskerk, toren

Toren van de Herv. Kerk. 17e eeuwse toren door zadeldak beëindigd. Klokkestoel met gelui van twee klokken van J. Noteman, 1649, diam. resp. 81 cm. en 71 cm. Mechanisch torenuurwerk, eerste kwart 20e eeuw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 21484
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Lebuïnuskerk
Lebuïnuskerk anno 2011
Lebuïnuskerk anno 2011
Plaats Molkwerum
Gebouwd in 1850
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  21484
Architectuur
Toren 17e of 18e eeuw
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Lebuïnuskerk in de Friese plaats Molkwerum is een driezijdig gesloten zaalkerk, gebouwd in de 19e eeuw met een oudere toren.

Beschrijving

De kerk is gebouwd omstreeks 1850 als vervanging van de in 1799 gebouwde voorgangster. De toren van de kerk is ouder. Stenvert noemt 1799 als bouwjaar van de toren. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed spreekt daarentegen over een 17e-eeuwse toren. In de vormgeving van de kerk zijn neoclassicistische elementen te herkennen. De ongelede zadeldaktoren van de kerk is aangewezen als een rijksmonument. De kerkklokken zijn in 1649 vervaardigd door de in Leeuwarden werkzame klokkengieter Jacob Noteman.[1]

Boven de ingang aan de noordzijde van de kerk bevindt zich een halfronde afsluiting met daarin het wapen van Molkwerum met een witte zwaan en met de tekst :"Die Godt vertrowt had wol gebowt", voorzien van het jaartal 1597.

Opschrift boven de toegangsdeur aan de noordzijde van de kerk

Monumenten in de buurt van Lebuïnuskerk, toren in Molkwerum

Visserswoning

Lútzenpôlle 5
Molkwerum (Gemeente Súdwest Fryslân)
Inleiding VISSERSWONING, blijkens de in hout aangebrachte inscriptie boven de inpandige toegangsdeur, gebouwd in 1716. De detaillering is ..

Dorpshuis Voorm. dorpshuis

Hellingstrjitte 8
Molkwerum (Gemeente Súdwest Fryslân)
Zgn. voormalig DORPSHUIS. Pandje onder zadeldak, tegen achtertopgevel van het zuid-westfriese type boven gevlochten fries. Langs de kanten v..

Grote kop-rompboerderij met onderkelderd voorhuis met vensters met roeden

't Noard 36
Warns (Gemeente Súdwest Fryslân)
Grote boerderij van het kop-romptype. Het voorhuis onderkelderd, de vensters met roeden. Toegang aan de voorgevel van het voorhuis langs sto..

Fors huis onder breed zadeldak tussen topgevels waarvan achterste gepleisterd en voorste met geblokte voetlijst aan topgevel met vlechtingen (schipper ..

't Noard 50
Warns (Gemeente Súdwest Fryslân)
Zgn. schippershuis, fors huis onder breed zadeldak tussen topgevels, waarvan de achterste gepleisterd, de voorste met geblokte voetlijst aan..

Windmotor Koudum 1

Stationswei 40
Molkwerum (Gemeente Súdwest Fryslân)
Mooi in het weide- en natuurgebied ten zuidwesten van Koudum gelegen "Amerikaanse" windroos of windmotor. Naar Amerikaans model ontstane win..

Kaart & Routeplanner


Foto's (4)