Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Papegaai in Amsterdam

Kerkelijk Gebouw

Kalverstraat 58
1012PG Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1848


Beschrijving van De Papegaai

Parochiekerk van de H.H.Petrus en Paulus ("De Papegaai") In 1848 door G.Moele ter plaatse van een uit 1650 daterend schuilkerkje gebouwde driebeukige hallenkerk in de voor die tijd karakteristieke, op Schinkel geinspireerde stucadoorsgotiek. Galerijen in de zijbeuken. Neogotische inventaris uit de bouwtijd en kort daarna, o.a. hoogaltaar en preekstoel door L.Veneman uit Den Bosch (1850), en lambrizering, waarboven kruiswegstaties in de zijbeuken. Klokkenstoel met klok van Petit en Fritsen, diam. 50 cm. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 2147
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Zie artikel Voor de gelijknamige televisieserie, zie De Papegaai (televisieserie)
De Papegaai
De Papegaai in 2012
De Papegaai in 2012
Plaats Amsterdam
Monumentnummer  2147
Titelkerk
Bisdom Haarlem-Amsterdam
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Papegaai, officieel de H.H. Petrus- en Pauluskerk, is een voormalige rooms-katholieke schuilkerk aan de Amsterdamse Kalverstraat (huisnummer 58).

Geschiedenis[1]

De statie werd opgericht in 1672. De eerste pastoor was Willem Willemart. Daarvoor was hij in de statie De Duif werkzaam geweest. Hoewel het huis dat hij in de Kalverstraat huurde een kompas op de gevel had als verwijzing naar de achternaam van de eigenaar Willem Compas, kreeg de schuilkerk de bijnaam De Papegaai.
In 1689 kocht G. Fox, de opvolger van Willem Willemart, het pand. Omdat hij geld tekortkwam, leende hij bij het R.C. Oude Armencomptoir. Vervolgens behoorde het huis aan het rooms-katholieke oude armenkantoor tot het in 1846 voor ƒ 24.000 werd teruggekocht om er een kerk te kunnen bouwen. Het werd de eerste neogotische kerk in Amsterdam. De architect was G. Moele.
Na het herstel van de bisschoppelijke hiërarchie in Nederland in 1853 kreeg De Papegaai een functie als bijkerk van de Franse Kerk aan de Nieuwezijds Voorburgwal. In die tijd had de Franse kerk nog de heilige Petrus en Paulus als patroon, terwijl De Papegaai was toegewijd aan de heilige Jozef. Toen de Franse kerk in 1911 gesloten werd nam De Papegaai de beide patronen over. Sedertdien heet de kerk officieel de kerk van de heilige Petrus en Paulus.

Interieur

De kerk staat op de Monumentenlijst en wordt daar beschreven als een driebeukige basiliek met tribune, in Willem II-stijl. Het stucwerk dient uitsluitend voor decoratie en heeft geen dragende functie.

Huidige functie

Thans maakt De Papegaai samen met de Sint-Nicolaasbasiliek deel uit van de binnenstadsparochie van de Heilige Nicolaas[2]. De Papegaai is de grootste voormalige Amsterdamse schuilkerk die nog in gebruik is. Zij trekt de aandacht van het winkelend publiek in de Kalverstraat door het bord "Een kwartier voor God".[3]


Monumenten in de buurt van De Papegaai in Amsterdam

Pand met klokgevel

Kalverstraat 56
Amsterdam
Pand met klokgevel (plm 1750).

Pand met gevel onder rechte lijst met twee hijsbalken

Kalverstraat 54
Amsterdam
Pand met gevel onder rechte lijst met twee hijsbalken (XIX A).

Pand met klokgevel met festoenen op de zijkanten en een schelp in het gebogen fronton

Kalverstraat 64
Amsterdam
Pand met klokgevel met festoenen op de zijkanten en een schelp in het gebogen fronton (3e/4e kwart 17e eeuw).

Pand met gevel onder rechte lijst

Kalverstraat 35
Amsterdam
Pand met gevel onder rechte lijst (XIX A).

Hoekhuis met voorgevel onder rechte lijst

Rokin 34
Amsterdam
Hoekhuis met voorgevel onder rechte lijst (XIXa); empire vensterhekjes.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)