Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kasteel Helmond in Helmond

Kasteel Buitenplaats

Kasteelplein 1
5701PP Helmond
Noord Brabant

Bouwjaar: omstreeks 1400


Beschrijving van Kasteel Helmond

KASTEEL-RAADHUIS. Omgracht kasteel uit omstreeks 1400, in 1921-1922 tot raadhuis ingericht en daartoe gewijzigd en gerestaureerd door J.W. Hanrath. Bestaande uit drie om een rechthoekige binnenplaats gelegen vleugels met zware, uitspringende ronde torens op de hoeken, op deze torens 17e eeuwse spitsen. De ingangsvleugel, aan de noordzijde, heeft twee vierkante hoek-torens, gedekt door van vier- en achtkant ingesnoerde spitsen, tussen welke een uitspringend gebouw met een trapgevel boven de poort; deze noordvleugel kwam in de 16e eeuw tot stand. Aan de binnenzijde boven de poort een topgevel. Deze vleugel sluit met trapgevels aan tegen de ronde hoektorens. In de met kruisribgewelven overkluisde kelders een museum met weefgetouwen. Inwendig voorts enige gepleisterde schouwen, balkzolderingen met gesneden sleutelstukken, enige kamers met stucwerk uit 1790; een schoorsteenboezem met de wapens Van Arberg en Cortenbach, portretten van de familie Cortenbach en Wesseman; voorts een kamer met Engels stucwerk uit het begin van de 19e eeuw. Op de zolderverdieping het gemeentemuseum. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 21450
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Kasteel van Helmond
Het kasteel in 2006
Het kasteel in 2006
Locatie Kasteelplein 1, Helmond
Coördinaten 51° 29′ NB, 5° 39′ OL
Algemeen
Kasteeltype waterburcht
Gebouwd in 14e eeuw
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  21450
Detailkaart
Kasteel Helmond (Noord-Brabant)
Kasteel Helmond
Lijst van rijksmonumenten in Helmond

Het kasteel Helmond is een vierkante middeleeuwse waterburcht in het centrum van de stad Helmond, in de Nederlandse provincie Noord-Brabant.

Geschiedenis

Met de bouw van de huidige burcht werd omstreeks 1325 begonnen. Deze diende ter vervanging van een ouder kasteel (bekend als het 't Oude Huys), dat enkele honderden meters ten westen van het huidige kasteel stond, en waarvan opgravingen in 1981 fundamenten van een stenen donjon en voorwerpen aan het licht hebben gebracht.

In de twaalfde eeuw maakte het gebied rond Helmond deel uit van de bezittingen van de van Hornes. Het huidige kasteel was in eerste instantie eigendom van de familie van Berlaer. In 1433 werd deze familie opgevolgd door de familie van Cortenbach. In 1683 ging het kasteel door huwelijk over in handen van de familie Arberg. De muntmeester Carel Frederik Wesselman kocht de heerlijkheid met het kasteel Helmond in 1781.

In 1549 heeft er een felle brand in het kasteel gewoed, waarbij vooral de westvleugel en de daken van het gebouw schade hebben opgelopen. Een volledige verwoesting heeft zeker niet plaatsgevonden. Hiervoor heeft men bij latere verbouwingen in de 20e eeuw aanwijzingen gevonden.

In 1921 werd het eigendomsrecht van het kasteel door de weduwe van de laatste kasteelheer Carel Frederik Wesselman van Helmond, jkvr. Anna Maria de Jonge van Zwijnsbergen en haar beide dochters, overgedragen aan de gemeente Helmond op voorwaarde dat het kasteel slechts ten behoeve van de gemeenteadministratie of voor ander openbaar nut zou worden bestemd. Vanaf 1923 werd het kasteel, na een grondige verbouwing, als raadhuis in gebruik genomen. De ruimte werd te klein in de jaren 70 van de vorige eeuw. Een nieuw gemeentehuis werd in gebruik genomen. Van de gemeentefuncties bleven 2 trouwzalen en de raadzaal in gebruik. In 2001 verhuisde de raadzaal naar een nieuwe locatie in het nabijgelegen Boscotondo. In het kasteel is sinds 1982 Museum Helmond gevestigd. Het kasteel wordt verder gebruikt als trouwlocatie.

Bouwgeschiedenis van het kasteel

17e-eeuwse prent van Kasteel Helmond
Gezicht op Kasteel Helmond, door Dirk Verrijk (2e helft 18e eeuw)

Het huidige kasteel werd uitgevoerd als een vierkante waterburcht met een ronde toren op elk hoekpunt en geen centrale woontoren of donjon, qua grondplan sterk gelijkend op soortgelijke burchten als Het Muiderslot (Muiden), Kasteel Radboud (Medemblik) of Kasteel Ammersoyen. Deze vierkante kastelen bleken een stuk beter te kunnen worden verdedigd dan oudere ronde kastelen. Het grondplan van het kasteel meet ongeveer 35 X 35 meter. De middenlijn van de hoektorens is ongeveer 8 meter. De ingang is aan de noordzijde via een poortgebouw wat bijna een geheel is met de naastgelegen bebouwing.

Het kasteel was vroeger voorzien van een dubbele ring van grachten, enkel de gracht om het gebouw zelf is nog over. Het kasteel omvatte ook enkele bijgebouwen en toegangsspoorten. Deze hebben op twee vierkante torens en één toegangspoort na, moeten wijken voor de bouw van de Kasteel-Traverse (luchtbrug oversteek dwars door het centrum van Helmond). Het gebouw werd in de loop van de eeuwen enkele malen aangepast aan het dan geldende gebruik. Tijdens de grote verbouwing in 1923 werd er een gangenstelsel gebouwd vóór de oorspronkelijke kamers. De keldergewelven zijn nagenoeg authentiek gebleven. Van het oorspronkelijke interieur is bijna niets meer over. Op de zogenaamde Bel-etage zijn nog enkele authentieke schouwen te zien.

Kastelen in Helmond

In beginsel zijn er in Helmond twee kastelen geweest. 't Oude Huys is het eerste, daarna kwam de huidige waterburcht. Recentelijk is door historisch onderzoek in de archieven van Helmond naar voren gekomen dat naast 't Oude Huys een tweede burcht in Helmond heeft gestaan, vermoedelijk gebouwd voor de 12e eeuw. De mogelijke bouwer van dit eerste kasteel kan ene Hezelo van Helmond geweest zijn.

Zie ook

Externe links

Literatuur

  • De kastelen van Helmond. Een machtscentrum aan de rand van de Peel. [Utrecht, 2001].

Monumenten in de buurt van Kasteel Helmond in Helmond

Voormalige woonhuis

De Wiel 22
Helmond
De Wiel 22 Inleiding De kern van dit voormalige WOONHUIS dateert uit het begin van de negentiende eeuw. In 1868 werd het verbouwd tot scho..

Voormalige Hervormde kerk

Kerkstraat Zuid 19
Helmond
Voormalige Ned. Herv. KERK. In 1847-1848 gebouwd naar ontwerp van A. van Veggel in neo-gotische stijl. Centraal met middentoren, inwendig me..

Woonhuis

Kerkstraat 47
Helmond
Inleiding WOONHUIS, gebouwd in 1882 in Neogotische stijl in opdracht voor de koopman Th. J. de Louw. Het huis heeft ook gediend als woonhui..

Winkel-woonhuis met gevel uit 1890

Kerkstraat 48
Helmond
Inleiding WINKEL-WOONHUIS met gevel uit 1890, in 1926 voorzien van een etalage in Art Nouveaustijl ten behoeve van de slager F.A. Stevens. ..

Huis met de Luts herbouwd na brand in 1594

Markt 7
Helmond
Huis met gepleisterde in- en uitgezwenkte topgevel, herbouwd na brand in 1594.

Kaart & Routeplanner


Foto's (36)

Alle 36 foto's weergeven