Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Bastion Haerlem in Hellevoetsluis

Militair Object

Bastion Haerlem
3220AA Hellevoetsluis
Zuid Holland

Bouwjaar: begin 19e eeuw


Beschrijving van Bastion Haerlem

BASTION "Haerlem" (front I en II). Het oorspronkelijke halve hoornwerk, ten westen van de haveningang en het bastion Haerlem zijn in het begin van de 19e eeuw samengevoegd tot een bastion met stomphoekig saillant en lange facen. De zuidelijke flank bestaat uit een gemetselde muur met gebeeldhouwde wapensteen. Op het bastion: achter de linker face vijf remises, met elkaar verbonden door lage, stenen muren. Aan de keelzijde van het saillant: de kazerne "Haerlem", gebouwd in 1800, het kruit- en munitiemagazijn en een poterne. Achter de rechter face: twee remises, een kruitmagazijn en verscheidene schansen. De rechter flank is gedekt door een tenaillon. Tussen het bolwerk Haerlem en het Coninckx Bolwerk een courtine. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 21429
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Bastion Haerlem in Hellevoetsluis

Front I-II

Molenstraat 2
Hellevoetsluis
FRONT I-II MET BOMVRIJE KAZERNE, MAGAZIJNEN, KAZEMATTEN, POTERNE, SCHUILPLAATSEN EN EEN V/M DUITSE KANONBUNKER. Complex van verdedigingswer..

Courtine II-III

Molenstraat 2
Hellevoetsluis
COURTINE II-III. Lichtgebogen gerevetteerde wal met: - midden achter de wal twee geschutsopstellingen met drie traversen; - voorliggende gr..

Gedekte weg

Bij nieuwe Zeedijk
Hellevoetsluis
GEDEKTE WEG MET WAPENPLAATS. Dijklichaam tussen het westelijk havenhoofd en de Westbeer met wapenplaats tegenover het midden van courtine II..

Verkeersbrug

-
Hellevoetsluis
Inleiding VERKEERSBRUG van het type draaibrug, in 1881 geplaatst over de in 1802 verbouwde sluis van het grote dok (rijksmonumentnummer 021..

De Hoop

Molenstraat 23
Hellevoetsluis
Korenmolen "De Hoop". Ronde stenen stellingmolen uit 1810, gerestaureerd omstreeks 1965.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)