Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Admiraliteitsgebouw in Hellevoetsluis

Gebouw

Oostzanddijk 22
3221AL Hellevoetsluis
Zuid Holland

Bouwjaar: midden 17e eeuw (bouw) ca. 1965 (rest.)

(1 recensie)

Beschrijving van Admiraliteitsgebouw

Admiraliteitsgebouw. Blokvormig gebouw met verdieping en omlopend schilddak waarop sierschoorstenen. Voorgevel in klassicistisch barokke trant met door een fronton met wapen gedekt middenrisaliet en vensters met kruiskozijnen. Dakkapellen met driehoekige bekroningen. Gebouwd midden 17e eeuw door Pieter Post. Gerestaureerd omstreeks 1965. Tot de inventaris behoren: een rijk gesneden driedelige portiek en acht schoorsteenmantels uit de bouwtijd met schoorsteenstukken of gesneden boezems met wapens of koppen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 21416
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (1)

Admiraliteitsgebouw
3
Recensie door: ()
Het hier omschreven gebouw is geen Admiraliteitsgebouw, maar is gebouwd als het 'Huis van de Gecommitteerde Raden'. Het Admiraliteitsgebouw staat elders in Hellevoetsluis, op de Oostkade. Onder de beschrijving van het 'Kleine Kerkje' staat ook als functie 'Waag' genoemd. In Hellevoetsluis is echter nooit een Waag geweest. De in de volksmond ontstane benaming 'Kleine Kerkje' is te danken aan het feit dat tijdens de bouw van de kerk aan de Oostzanddijk dit magazijn tijdelijk als kerkruimte in gebruikt.
Toevoegen

Monumenten in de buurt van Admiraliteitsgebouw in Hellevoetsluis

Magazijnen. Links van het Admiraliteitsgebouw de geweer- en werkmagazijnen, onder pannen schilddaken

Oostzanddijk 24
Hellevoetsluis
Magazijnen. Links van het Admiraliteitsgebouw de geweer- en werkmagazijnen, 17e eeuw onder pannen schilddaken.

Kleine Kerkje

Oostzanddijk 20
Hellevoetsluis
Waag. Rechthoekig bakstenen gebouw met pannen schilddak, midden 17e eeuw, gerestaureerd omstreeks 1963. In de voorgevel drie getoogde poorte..

vm Machinistenschool

Industriehaven 1
Hellevoetsluis
V.m. Machinistenschool. Gebouw zonder verdieping, derde kwart 19e eeuw. Gepleisterde lisenen en kroonlijst met opzetstuk, boven de middenpar..

Het grote dok

Industriehaven
Hellevoetsluis
Het grote dok.

Gepleisterd herenhuis met verdieping en schilddak. Deuromlijsting met hoofdgestel en lantaarn. Houten kroonlijst. Zeven stoeppalen met ijzeren stoephe ..

Oostzanddijk 1
Hellevoetsluis
Gepleisterd herenhuis met verdieping en schilddak, eerste helft 19e eeuw. Deuromlijsting met hoofdgestel en lantaarn. Houten kroonlijst. Zev..

Kaart & Routeplanner

Route naar Admiraliteitsgebouw in Hellevoetsluis