Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Hoop in Hellendoorn

Molen

Reggeweg 4
7447AN Hellendoorn
Overijssel

Bouwjaar: 1854


Beschrijving van De Hoop

Windkorenmolen "De Hoop", Nijverdalseweg; achtkantige bovenkruier met stelling (1874); stenen onderstuk, bovenstuk en kap met riet gedekt. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 21401
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De Hoop
De Hoop
De Hoop
Basisgegevens
Plaats Hellendoorn
Bouwjaar 1854
Type stellingmolen
Kenmerken achtkantige houten molen
Vlucht 22,50 m
Functie korenmolen
Bestemming  Het malen van graan op professionele basis
Monumentnummer  21401
Externe link(s)
Molendatabase
De Hollandsche Molen
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Hoop is een korenmolen in Hellendoorn in de Nederlandse provincie Overijssel.

De molen werd in 1854 gebouwd. Tot 1937 bleef de molen op windkracht in bedrijf, daarna werd er met een elektromotor verder gemalen in een naastgelegen maalderij. De molen diende slechts als opslagruimte. De molen werd in 1973 eigendom van de gemeente Hellendoorn en in 1978 was de restauratie van de molen voltooid. Sinds 1985 wordt de molen weer door een beroepsmolenaar gebruikt.

De molen is thans ingericht met twee koppels maalstenen waarvan er een op windkracht wordt aangedreven, het andere exemplaar heeft motoraandrijving. Daarnaast bezit de molen diverse andere werktuigen voor het maalbedrijf. De roeden van de molen zijn 22,50 meter lang en zijn voorzien van het Oudhollands hekwerk met zeilenMonumenten in de buurt van De Hoop in Hellendoorn

Oudheidkamer. Boerderij onder fors rieten schilddak met uileborden; onderschoer. Aan de achterzijde een dwars aangebouwd schuurgedeelte onder rieten s ..

Reggeweg 1
Hellendoorn
Oudheidkamer. Boerderij onder fors rieten schilddak met uileborden; onderschoer. Aan de achterzijde een dwars aangebouwd schuurgedeelte onde..

Dorpskerk : Nederlands Hervormde Kerk

Dorpsstraat 39
Hellendoorn
N.H.KERK. Het gebouw bestaat uit een romaans eenbeukig schip (XII) en een laatgotisch koor met twee zijkapellen en een sacristie. De schipmu..

Toren van drie geledingen met schilddak

Dorpsstraat 39
Hellendoorn
TOREN van drie geledingen met schilddak, rechthoekige traptoren; in de onderste geleding korfboogvormige ingang met spitsboogvenster erboven..

"De Voordam"

Bibenstraat 20
Hellendoorn
"De Voordam". Vroeg 19e eeuwse woning, gelegen in een gave omgeving, onder rondgaand schilddak waartussen zakgoot. Aan de achterzijde is een..

Verdiepingloos pand op rechthoekige grondslag onder omlopend schilddak met hoekschoorstenen. Lijstgevels en dakkapel met omlijsting. Achtruitsvensters ..

Dorpsstraat 53
Hellendoorn
Verdiepingloos PAND op rechthoekige grondslag onder omlopend schilddak met hoekschoorstenen. Lijstgevels en dakkapel met omlijsting. Achtrui..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Hoop in Hellendoorn

Foto's (1)