Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Wippe in Hellendoorn

Molen

Ommerweg 15
7447RA Hellendoorn
Overijssel

Bouwjaar: 1821


Beschrijving van De Wippe

Windkorenmolen. Achtkantige bovenkruier met stelling (1870), stenen onderstuk, houten bovenstuk en kap. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 21399
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De Wippe/Molen van Fakkert
De Wippe
De Wippe
Basisgegevens
Plaats Hellendoorn
Bouwjaar 1821
Type stellingmolen
Kenmerken achtkantige houten molen
Vlucht 21,40 m
Functie voorheen korenmolen
Bestemming  Draaien op vrijwillige basis
Monumentnummer  21399
Externe link(s)
Molendatabase
De Hollandsche Molen
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Wippe (ook wel de Molen van Fakkert of 'de Hellendoornsche Molen' genoemd) is een voormalige korenmolen in Hellendoorn in de Nederlandse provincie Overijssel. In totaal hebben er 8 molens gestaan in Hellendoorn. Twee zijn er heden ten dag nog in volle glorie bewonderen.

De molen werd in 1821 gebouwd. Tot 1937 bleef de molen op windkracht in bedrijf. In dat jaar werd het binnenwerk uit de molen gehaald en werden er silo's ten behoeve van het maalbedrijf aangebracht. De molenaarsfamilie Fakkert had de molen tussen 1925 en 1997 in eigendom hetgeen de tweede naam van de molen verklaart. De Wippe is afkomstig van de zogenaamde Wippenbelt waarop de molen gebouwd is. Tussen 1998 en 2001 werd de molen gerestaureerd en werd bij De Wippe een huisartsenpraktijk gerealiseerd. Voorheen was in de molen Publiekssterrenwacht Hellendoorn gevestigd.

De roeden van de molen zijn 21,40 meter lang en zijn voorzien van het Oudhollands hekwerk met zeilen. Bij de laatste restauratie keerde het binnenwerk niet terug. Een van de beide huisartsen laat de molen als vrijwillig molenaar echter wel regelmatig draaien. De huidige eigenaar van de molen is de Stichting de Helderse Möln.Monumenten in de buurt van De Wippe in Hellendoorn

Verdiepingloos pand op rechthoekige grondslag onder omlopend schilddak met hoekschoorstenen. Lijstgevels en dakkapel met omlijsting. Achtruitsvensters ..

Dorpsstraat 53
Hellendoorn
Verdiepingloos PAND op rechthoekige grondslag onder omlopend schilddak met hoekschoorstenen. Lijstgevels en dakkapel met omlijsting. Achtrui..

"De Voordam"

Bibenstraat 20
Hellendoorn
"De Voordam". Vroeg 19e eeuwse woning, gelegen in een gave omgeving, onder rondgaand schilddak waartussen zakgoot. Aan de achterzijde is een..

Dorpskerk : Nederlands Hervormde Kerk

Dorpsstraat 39
Hellendoorn
N.H.KERK. Het gebouw bestaat uit een romaans eenbeukig schip (XII) en een laatgotisch koor met twee zijkapellen en een sacristie. De schipmu..

Toren van drie geledingen met schilddak

Dorpsstraat 39
Hellendoorn
TOREN van drie geledingen met schilddak, rechthoekige traptoren; in de onderste geleding korfboogvormige ingang met spitsboogvenster erboven..

Oudheidkamer. Boerderij onder fors rieten schilddak met uileborden; onderschoer. Aan de achterzijde een dwars aangebouwd schuurgedeelte onder rieten s ..

Reggeweg 1
Hellendoorn
Oudheidkamer. Boerderij onder fors rieten schilddak met uileborden; onderschoer. Aan de achterzijde een dwars aangebouwd schuurgedeelte onde..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Wippe in Hellendoorn

Foto's (1)