Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dorpskerk : Nederlands Hervormde Kerk in Hellendoorn

Kerkelijk Gebouw

Dorpsstraat 39
7447CM Hellendoorn
Overijssel

Bouwjaar: 12e eeuw 1100 12e eeuw


Beschrijving van Dorpskerk : Nederlands Hervormde Kerk

N.H.KERK. Het gebouw bestaat uit een romaans eenbeukig schip (XII) en een laatgotisch koor met twee zijkapellen en een sacristie. De schipmuren zijn tot op driekwart van hun hoogte opgetrokken van oersteen; in elk een met baksteen dichtgezet rondboogpoortje. De gewelven, die in 1747 ingestort zijn, zijn bij de restauratie in 1961 in het koor opnieuw aangebracht, het schip heeft een houten spitstongewelf behouden. Eiken preekstoel (XVIIIc). (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 21392
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dorpskerk : Nederlands Hervormde Kerk in Hellendoorn

Toren van drie geledingen met schilddak

Dorpsstraat 39
Hellendoorn
TOREN van drie geledingen met schilddak, rechthoekige traptoren; in de onderste geleding korfboogvormige ingang met spitsboogvenster erboven..

Verdiepingloos pand op rechthoekige grondslag onder omlopend schilddak met hoekschoorstenen. Lijstgevels en dakkapel met omlijsting. Achtruitsvensters ..

Dorpsstraat 53
Hellendoorn
Verdiepingloos PAND op rechthoekige grondslag onder omlopend schilddak met hoekschoorstenen. Lijstgevels en dakkapel met omlijsting. Achtrui..

"De Voordam"

Bibenstraat 20
Hellendoorn
"De Voordam". Vroeg 19e eeuwse woning, gelegen in een gave omgeving, onder rondgaand schilddak waartussen zakgoot. Aan de achterzijde is een..

Oudheidkamer. Boerderij onder fors rieten schilddak met uileborden; onderschoer. Aan de achterzijde een dwars aangebouwd schuurgedeelte onder rieten s ..

Reggeweg 1
Hellendoorn
Oudheidkamer. Boerderij onder fors rieten schilddak met uileborden; onderschoer. Aan de achterzijde een dwars aangebouwd schuurgedeelte onde..

De Hoop

Reggeweg 4
Hellendoorn
Windkorenmolen "De Hoop", Nijverdalseweg; achtkantige bovenkruier met stelling (1874); stenen onderstuk, bovenstuk en kap met riet gedekt.

Kaart & Routeplanner

Route naar Dorpskerk : Nederlands Hervormde Kerk in Hellendoorn

Foto's (3)