Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hervormde kerk (Nicolaaskerk) in Oldenzijl

Kerkelijk Gebouw

Oldenzijlsterweg 4
9986XM Oldenzijl (gemeente Eemsmond)
Groningen

Bouwjaar: 1200-1250 1683 (dakruiter) 1950-'52 (rest.)


Beschrijving van Hervormde kerk (Nicolaaskerk)

Herv. Kerk op omheind kerkhof. Dertiende eeuws kerkgebouw met inspringende halfronde sluiting; deze is uitwendig versierd met twee nissengeledingen, waarvan de bovenste bakstenen bewerkte kapitelen heeft. Inwendig een koepelgewelf met doorhangende sluitsteen en eveneens versierde kapitelen in koorsluiting en schip. Achttiende eeuwse preekstoelkuip; herenbank met opzetstuk, waarin wapen Alberda-Clant; knopbanken, enige zerken. Geschilderd gedenkbord. Klokkenstoel met klok van W. Beeldsnijder, 1683, diam. 58 cm. Mechanisch torenuurwerk. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 21321
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Nicolaaskerk
De Nicolaaskerk van Oldenzijl
De Nicolaaskerk van Oldenzijl
Plaats Oldenzijl
Monumentnummer  21321
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Nicolaaskerk is een middeleeuws kerkgebouw in de plaats Oldenzijl in de Nederlandse provincie Groningen, oorspronkelijk gewijd aan Nicolaas van Myra.

Beschrijving

De kerk is deels romaans en deels romanogotisch en is gebouwd in de eerste helft van de 13e eeuw. De op een hoge wierde gelegen kerk wordt gezien als een excellent voorbeeld van middeleeuwse siermetselkunst. Vooral het metselwerk van de halfronde apsis is rijk versierd.[1] Dit deel van de kerk is in een romaanse stijl die invloeden uit het Rijnland vertoont.

De losstaande kerktoren is in 1829 afgebroken. De 13e-eeuwse luidklok, een van de oudste in de provincie Groningen, werd overgebracht naar Warfhuizen en hangt nu in de Bedevaartkerk aldaar.[2] In 1683 was al een eenvoudige dakruiter geplaatst. De nieuwe klok uit 1683 werd in 1943 door de Duitse bezetters gevorderd en bleek na de oorlog terechtgekomen te zijn in de Nederlandse Hervormde kerk van Olst. De klok werd daarop in oktober 1945 teruggehangen in de dakruiter.

De preekstoel in de kerk dateert uit 1768 en heeft een rococokarakter. De barokke herenbank is ouder en draagt de wapens van de geslachten Alberda en Clant. Het moderne orgeltje is in 2000 geplaatst door de orgelbouwers Piet Baar en Lammert Medendorp.

Tekst op de zuidgevel van de kerk

In de zuidgevel van de kerk is de tekst van de profeet Jesaja ingemetseld (zie afbeelding):

"Komt laet ons opgaen tot den bergh des
Heeren tot den huys des Godts Jacobs
opdat hy ons leere van syne wegen
ende dat wy wandelen in syne paden"

Zie ookMonumenten in de buurt van Hervormde kerk (Nicolaaskerk) in Oldenzijl

Zandeweersterbalkje

Noorderweg
Zandeweer (Gemeente Eemsmond)
Inleiding Vaste voetgangersBRUG over de Oude Maar/Uithuizermeedstermaar, gelegen in het open land ten noorden van de Noorderweg. De brug ma..

Hervormde kerk en toren (Mariakerk)

Torenstraat 26
Uithuizermeeden (Gemeente Eemsmond)
Herv. KERK EN TOREN op omheind kerkhof. Aanvankelijk eenbeukig 13e eeuws kerkgebouw, met gotische sluiting en begin 18e eeuw toegevoegde dwa..

Blokvormig pand met volledige verdieping onder schilddak met hoekschoorstenen

Torenstraat 29
Uithuizermeeden (Gemeente Eemsmond)
Blokvormig pand met volledige verdieping en schilddak met hoekschoorstenen; omgaande kroonlijst. Omlijste ingang, zesruitsvenster op de verd..

Zaalvormig gebouw onder zadeldak

Torenstraat 33
Uithuizermeeden (Gemeente Eemsmond)
Zaalvormig gebouw onder zadeldak, brede ingang, korfbogig gesloten waarin steentje 1805. In een zijgevel vijf halfrond gesloten venstertjes.

Hervormde kerk, preekstoel

Eppenhuizerweg 6
Eppenhuizen (Gemeente Eemsmond)
Kerk uit 1882 op de lijst geplaatst wegens een preekstoel met lezenaar uit 1755. Orgel uit 1861 gemaakt door N.A.G. Lohman.

Kaart & Routeplanner

Route naar Hervormde kerk (Nicolaaskerk) in Oldenzijl

Foto's (3)