Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hervormde kerk en toren (Mariakerk) in Uithuizermeeden

Kerkelijk Gebouw

Torenstraat 26
9982AX Uithuizermeeden (gemeente Eemsmond)
Groningen

Bouwjaar: midden 13e eeuw (schip) 16e eeuw (koor) 1705 (dwarsarmen) 1717-'26 (toren) 1897 (herb. toren) 1250 midden 13e eeuw (schip) 16e eeuw (koor) 1705 (dwarsarmen) 1717-'26 (toren) 1897 (herb. toren)
Architect: A. Meijer (1717-'26) O. de Leeuw Wieland (1897) Meijer 1726 A. Meijer (1717-'26) O. de Leeuw Wieland (1897)


Beschrijving van Hervormde kerk en toren (Mariakerk)

Herv. KERK EN TOREN op omheind kerkhof. Aanvankelijk eenbeukig 13e eeuws kerkgebouw, met gotische sluiting en begin 18e eeuw toegevoegde dwarspanden. Over de tweede travee van het schip meloenvormig koepelgewelf, overigens kruisribgewelven. In de kerk rijk met snijwerk versierde preekstoel met trap, achterschot, klankbord en lezenaar; bijpassend doophek; twee herenbanken met lofwerkbekroning op het achterschot en deuren. Alle banken met knoppen. Avondmaalstafel met marmeren blad. Op de preekstoel twee koperen zandloperhouders; op het doophek lezenaar met koperen kaarsenarmen. Groot orgel met rugpositief in kas met snijwerk versierd, in 1785 gemaakt door A.A. Hinsz; orgelbalustrade. Twee tochtportalen. Grafmonument voor Rudolf Huinga. Rouwbord van Rensema. Zestienlichts koperen kroon. Gebrandschilderd wapenruitje 1672. Toren met hoge open lantaren, naar 18e eeuwse vorm herbouwd in 1897. Klokkenstoel met klok van Petit & Fritsen, 1897, diam. 146 cm. Mechanisch torenuurwerk A. Veenhof, Groningen, 1897. Het oude mechanische torenuurwerk is nog aanwezig. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 21315
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Mariakerk
Mariakerk van Uithuizermeeden
Mariakerk van Uithuizermeeden
Plaats Uithuizermeeden
Interieur
Orgel Albertus Antoni Hinsz, voltooid door Matthijs Hansen Hardorff, 1785
Afbeeldingen
Stichtingssteen van de toren uit 1897
Stichtingssteen van de toren uit 1897
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Mariakerk van Uithuizermeeden is gebouwd in het midden van de 13e eeuw. De kerk is in latere eeuwen verder uitgebreid. In de 19e eeuw zijn de muren bepleisterd en kreeg de kerk zijn huidige neoclassisicistische aanzicht.

Beschrijving

In het interieur is veel werk terug te vinden van de Groninger kunstenaar Allert Meijer. De herenbanken, het doophek en de preekstoel werden door hem ontworpen. Het houtsnijwerk is van Jan de Rijk. Op de panelen van de kansel staan de vier evangelisten afgebeeld en de hoorn des overvloeds. Op de hoeken staan vrouwenfiguren als symbool voor de Liefde, Gerechtigheid, Voorzichtigheid en Standvastigheid. Allert Meijer ontwierp ook de 48,5 meter hoge toren van de kerk, die in het begin van de 18e eeuw werd gebouwd. Volgens Karstkarel in zijn beschrijving van deze kerk is de gelijkenis met de toren van de Der Aa-kerk in Groningen niet toevallig, omdat Meijer, als stadsbouwmeester van Groningen ook de toren van die kerk heeft ontworpen.[1] De oude vrijstaande toren werd in 1734 afgebroken.[2] Op 26 augustus 1896 werd de toren door de bliksem getroffen en brandde af. In 1897 werd de toren herbouwd.

Het orgel in de kerk is naar een ontwerp van de orgelbouwer Albertus Antoni Hinsz (1704-1785), die met de bouw is begonnen, maar vrij snel daarna is overleden. Het instrument is afgebouwd door zijn meesterknecht Matthijs Hansen Hardorff (1747-1802).[3]

In de kerk bevindt zich de graftombe van Rudolf Huïnga (Rodolf Huinga), bewoner van de borg Ungersma. Deze borg nabij Uithuizermeeden is in de 17e eeuw afgebroken.

Zie ook

1rightarrow blue.svg Lijst van kerken in GroningenMonumenten in de buurt van Hervormde kerk en toren (Mariakerk) in Uithuizermeeden

Blokvormig pand met volledige verdieping onder schilddak met hoekschoorstenen

Torenstraat 29
Uithuizermeeden (Gemeente Eemsmond)
Blokvormig pand met volledige verdieping en schilddak met hoekschoorstenen; omgaande kroonlijst. Omlijste ingang, zesruitsvenster op de verd..

Zaalvormig gebouw onder zadeldak

Torenstraat 33
Uithuizermeeden (Gemeente Eemsmond)
Zaalvormig gebouw onder zadeldak, brede ingang, korfbogig gesloten waarin steentje 1805. In een zijgevel vijf halfrond gesloten venstertjes.

Pand onder schilddak

Torenstraat 72
Uithuizermeeden (Gemeente Eemsmond)
Landelijk pand onder schilddak.

Pand met twee woningen onder zadeldak tussen topgevel

Torenstraat 76
Uithuizermeeden (Gemeente Eemsmond)
Landelijk pand bevattend twee woningen onder zadeldak tussen topgevels. Zesruitsvensters.

Rensumaborg 2 Rensumaborg, park

Rensumalaan 3
Uithuizermeeden (Gemeente Eemsmond)
Omschrijving onderdeel 2: PARKAANLEG, qua structuur XVIII of ouder; bestaande uit a. oprijlaan, b. huiseiland en c. overig terrein. ad a: ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Hervormde kerk en toren (Mariakerk) in Uithuizermeeden

Foto's (1)