Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Jacobus de Meerderekerk in Uithuizen

Kerkelijk Gebouw

Hoofdstraat-West 85
9981AB Uithuizen (gemeente Eemsmond)
Groningen

Bouwjaar: 1858-'61 1957 (verb.) 1861 1858-'61 1957 (verb.)
Architect: J.F. Scheepers Scheepers 1861 J.F. Scheepers


Beschrijving van Jacobus de Meerderekerk

St. Jacobus, 1860-1861, J. Scheepers. Driebeukige kruisbasiliek in stucadoors-gotische trant met ingebouwd torentje, bekroond door een spits met hoektorentjes. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 21304
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Jacobus de Meerderekerk
De Jacobus de Meerderekerk in Uithuizen
De Jacobus de Meerderekerk in Uithuizen
Plaats Uithuizen
Gebouwd in circa 1860
Monumentnummer  21304
Architectuur
Architect(en) J.F. Scheepers
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Jacobus de Meerderekerk is een neogotische rooms-katholieke kerk in Uithuizen in de Nederlandse provincie Groningen.

Nadat de middeleeuwse Jacobus de Meerderekerk van Uithuizen, na de reductie van Groningen, protestant was geworden, bleef de apostel Jacobus de Meerdere de schutspatroon van de in 1606 gestichte rooms-katholieke statie van Uithuizen. In 1710 werd het toen gebruikte gebouw vervangen door een schuurkerk, die in 1778 en 1825 werd vergroot. Rond 1860 werd een nieuwe kerk gebouwd door architect J.F. Scheepers (1818-1886) enkele honderden meters westelijker van de oude kerk aan de Hoofdstraat, waarbij de schutspatroon terugkeerde in de naam Jacobus de Meerderekerk.

De Jacobus de Meerderekerk was de eerste neogotische kerk in de provincie Groningen. De kerk is gebouwd in een vroege variant van de neogotiek en heeft gestucte gewelven.

De kerk bevat reliëfs, gemaakt in de jaren tachtig van de 19e eeuw met de kruiswegstaties. Ook bezit de kerk een 16e-eeuws Golgothareliëf van zandsteen. Dit reliëf zou afkomstig zijn uit het door de Spanjaarden verwoeste Kloosterwijtwerd.[1]

De in 1861 geplaatste luidklok met de tekst "bij centen vergaard van groot en kleen roep ik op ter kerk en angelus/been" werd door de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog geroofd. Hiervoor in de plaats zijn twee nieuwe klokken gekomen.[2]

Jacobspad

De Jacobus de Meerderekerk in Uithuizen is ook het startpunt van het Jacobspad, een wandel- en fietsroute naar het Overijsselse Hasselt. Het pad maakt deel uit van de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella, de plaats waar Jacobus begraven zou zijn. Het pad werd op 17 mei 2008 geopend door kardinaal Simonis.[3]


Monumenten in de buurt van Jacobus de Meerderekerk in Uithuizen

Rouwkapel

Hoofdstraat-West 87
Uithuizen (Gemeente Eemsmond)
Omschrijving De ROUWKAPEL (1890, Neo-Gotische stijl), op een plattegrond van een halve veelhoek, is opgetrokken in rood-bruine baksteen op ..

Rooms-katholieke pastorie met aangebouwde stookhut

Hoofdstraat-West 83
Uithuizen (Gemeente Eemsmond)
Omschrijving PASTORIE met aangebouwde STOOKHUT. De twee bouwlagen hoge, deels onderkelderde PASTORIE (1864, Neo-Gotische stijl) op rechtho..

Rooms-katholieke pastorie, tuin

Hoofdstraat-West 83
Uithuizen (Gemeente Eemsmond)
Omschrijving De TUIN (omstreeks 1864, Engelse landschapsstijl) gelegen achter de pastorie is langgerekt van vorm en opgebouwd uit ovale en ..

Winkelwoning Voorm. winkelwoning in ambachtelijk-traditionele stijl met eclectische elementen

Hoofdstraat-West 69
Uithuizen (Gemeente Eemsmond)
Inleiding Voormalige WINKELWONING, met in de winkelpui een baksteen met het jaar 1893. De timmerman/aannemer bij de bouw was F.A. Rubertus...

Kop-rompboerderij met dwarsgeplaats voorhuis

Maarweg 2
Uithuizen (Gemeente Eemsmond)
Uit 1841 daterende BOERDERIJ van het kop-romp-type met dwarsgeplaatst voorhuis. Gedeeltelijk onderkelderd voorhuis zonder verdieping onder w..

Kaart & Routeplanner


Foto's (5)