Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kasteel Croy in Aarle Rixtel

Kasteel Buitenplaats

Croylaan 10
5735PC Aarle Rixtel (gemeente Laarbeek)
Noord Brabant


Beschrijving van Kasteel Croy

Kasteel Croy. Omgracht kasteel, bestaande uit een westvleugel met ronde hoektoren uit de eerste helft van de 15e eeuw, een zuidvleugel met achtkante toren uit omstreeks 1500 en een uit dezelfde tijd daterende binnenplaats met noordelijke, door twee torens geflankeerde toegangspoort; de binnenplaats vermoedelijk reeds in de 17e eeuw overdekt en bij de woonvleugel getrokken. De oudste vleugel met topgevels, de jongere vleugels met trapgevels. Hoge spitsboognissen in de zuidoostelijke toren. In de torenkamer naast de ingang Lodewijk XVI betimmering en stucwerk met jachtemblemen. Voorpoort met traptoren uit omstreeks 1500. In de hal vroeg 18e eeuws stucwerk. Eigendom van het Burgerlijk Armenbestuur en verpleeghuis voor bejaarden. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 21297
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kasteel Croy in Aarle Rixtel

Croy: Tuinmuur

Croylaan 10
Aarle Rixtel (Gemeente Laarbeek)
Omschrijving TUINMUUR behorende tot de buitenplaats Kasteel Croy. Langs de noordzijde van de moestuin staat een tuinmuur uit 1604 opgebouw..

Kempische langgevelboerderij

Croylaan 11
Aarle Rixtel (Gemeente Laarbeek)
Boerderij van het Kempische langgeveltype.

Croy: Hoofdgebouw

Croylaan 14
Aarle Rixtel (Gemeente Laarbeek)
Omschrijving HOOFDGEBOUW (Kasteel Croy). Het omgrachte bakstenen kasteel bestaat uit een vroeg 15de-eeuwse rechthoekige noordwestvleugel m..

Croy: Parkaanleg

Croylaan 14
Aarle Rixtel (Gemeente Laarbeek)
Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Kasteel Croy. De aanleg bestaat uit een gaaf bewaarde van oorsp..

Croy: Toegangsbrug

Croylaan 14
Aarle Rixtel (Gemeente Laarbeek)
Omschrijving TOEGANGSBRUG behorende tot de buitenplaats Kasteel Croy. In 1778 werd de houten brug vervangen door een bakstenen boogbrug, z..

Kaart & Routeplanner

Route naar Kasteel Croy in Aarle Rixtel