Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Onderste Caumer in Heerlen

Boerderij

Johannes XXIII-singel 46
6416GH Heerlen
Limburg

Bouwjaar: 1739 (hoeve) 1808 (poort)

(1 recensie)

Beschrijving van De Onderste Caumer

Hoeve van baksteen met gesloten binnenplaats, alwaar overblijfselen van vakwerk (1739). Boven de poort ankers 1808. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 21240
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (1)

De Onderste Caumer
3
Recensie door: ()
De omschrijving van het object verdient meer verdieping; het complex bestaat uit 4 vleugels, waarvan er 2 een overgangsvorm zijn, opgetrokken uit een basement van kunrader kalksteen en daarboven alleen aan de binnenhofzijde en kopwanden vakwerkgevels. Een deel, gedateerd op 1739 was oorspronkelijk volledig opgebouwd als vakwerkhuis met 3 traveeen. In 1808 is een voorganger geheel in veldbrandsteen herbouwd, waarbij de oorspronkelijke gewelfkelder is gehandhaafd; de kap van deze nieuwe vleugel bestaat uit 5 spanten, die hergebruikt zijn van een ander gebouw; deze dakconstructie is zeer stabiel in de Namensche stijl geconstrueerd en zeer zeldzaam.
Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Onderste Caumer in Heerlen

Caumermolen

Caumermolenweg 12
Heerlen
CAUMERMOLEN, (voorm. molen) schilderachtig gelegen aan de nu dicht geslibde aftakking van de Caumerbeek. Opgetrokken uit baksteen in L-vorm,..

Schiffelerhof: woonhuis onder zadeldak met haaks aangebouwde schuur

Schiffeler 1
Heerlen
Woonhuis onder zadeldak met haaks aangebouwde schuur. Deel uitmakend van het complex de Schiffeler; van baksteen, vensteromlijstingen in Naa..

Schiffelerhof: hoog woonhuis, van baksteen

Schiffeler 2
Heerlen
Hoog WOONHUIS, plm 1800, van baksteen. Deel uitmakend van het complex de Schiffeler. Vensteromlijstingen in Naamse steen.

Dubbel woonhuis gebouwd in de stijl van het traditionalisme

Caumerbeeklaan 50
Heerlen
Inleiding Dubbel WOONHUIS gebouwd in 1917 in de stijl van het Traditionalisme. Het pand werd gebouwd naar een ontwerp van architect J. Stuy..

Dubbel woonhuis gebouwd in 1916 naar een ontwerp van architect jan stuyt

Caumerbeeklaan 66
Heerlen
Inleiding Dubbel WOONHUIS gebouwd in 1916 naar een ontwerp van architect Jan Stuyt. De toegepaste bouwstijl is traditionalistisch. De wonin..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Onderste Caumer in Heerlen

Foto's (3)