Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Caumermolen in Heerlen

Molen

Caumermolenweg 12
6416GK Heerlen
Limburg

Bouwjaar: 1371 of eerder


Beschrijving van Caumermolen

CAUMERMOLEN, (voorm. molen) schilderachtig gelegen aan de nu dicht geslibde aftakking van de Caumerbeek. Opgetrokken uit baksteen in L-vorm, grotendeels uit 1787. Segmentboogingang en -vensters in Naamse steen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 21235
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Caumermolen
Caumermolen (januari 2009)
Caumermolen (januari 2009)
Basisgegevens
Plaats Heerlen
Waterloop Caumerbeek
Type watermolen
Functie korenmolen
Externe link(s)
Database Verdwenen Molens
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Caumermolen (Limburgs: Kaumermuële) is een voormalige watermolen in Onderste Caumer in het zuidoosten van de gemeente Heerlen. Stroomopwaarts op de Caumerbeek lag de Caumeroliemolen, stroomafwaarts de Oliemolen.

Geschiedenis

De eerste vermelding van de Caumermolen, gelegen in het dal van de Caumerbeek, dateert uit 1371. Daarmee is het de oudste watermolen van de gemeente Heerlen. Historici veronderstellen dat de geschiedenis van de molen teruggaat tot de elfde eeuw. De molen werd in 1787 en 1970 ingrijpend verbouwd.

De Caumermolen vervulde in de middeleeuwen een belangrijke functie in Heerlen. Het was de zogeheten banmolen, waar de inwoners van de plaats verplicht hun graan moesten laten malen. Het gebouw bleef tot de eerste helft van de twintigste eeuw in gebruik als watermolen. Het waterrad is kort na de Tweede Wereldoorlog verwijderd.

Een inbraak in de molen, waarbij in december 1772 enkele zakken graan werden buitgemaakt, leidde in de daaropvolgende jaren tot een golf van arrestaties in de regio Heerlen. Justitie zag in de vermeende daders, onder wie Heerlenaar Jacobus Junneman, leden van een criminele bende, de Bokkenrijders.

Na martelingen op de pijnbank bekenden zij de inbraak en noemden zij tientallen namen van andere vermeende bendeleden. Junneman stierf in april 1773 aan de galg. In de jaren na de inbraak in de Caumermolen vonden in totaal 186 mensen de dood op verdenking van lidmaatschap van de bende. Zij werden terechtgesteld of overleden in gevangenschap.

Etymologie

De molen is genoemd naar de Caumerbeek. De naam Caumer is afgeleid van kalde born dat 'koude bron' betekent, een verwijzing naar de bron van de Caumerbeek, enkele kilometers zuidoostelijker, bekend als de Droepnaas, Limburgs voor 'druipneus'.


Monumenten in de buurt van Caumermolen in Heerlen

Villa Zoetmulder

Caumerbeeklaan 70
Heerlen
Inleiding Vrijstaande VILLA gebouwd in 1918 in Traditionalistische stijl. De villa werd gebouwd naar een ontwerp van architect J. Stuyt in ..

Landhuis: traditionalistisch met invloed van diverse stijlelemente

Caumerbeeklaan 80
Heerlen
Inleiding In 1919 naar een ontwerp van architect F. Peutz te Heerlen gebouwd LANDHUIS. De toegepaste bouwstijl is traditionalistisch met i..

Dubbel woonhuis gebouwd in 1916 naar een ontwerp van architect jan stuyt

Caumerbeeklaan 66
Heerlen
Inleiding Dubbel WOONHUIS gebouwd in 1916 naar een ontwerp van architect Jan Stuyt. De toegepaste bouwstijl is traditionalistisch. De wonin..

Hoeve Molenberg

Justus van Maurikstraat 37
Heerlen
Hoeve Molenberg, opgetrokken van baksteen met mergelbanden, om een gesloten binnenplaats, XVII-XVIII. Ankers 1776.

Landhuis: dubbel pand in de stijl van het Traditionalisme

Caumerbeeklaan 59
Heerlen
Inleiding LANDHUIS, een dubbel pand, gelegen op de hoek van de Caumerbeeklaan en de Caumerdalschestraat en maakt onderdeel uit van het vill..

Kaart & Routeplanner

Route naar Caumermolen in Heerlen

Foto's (1)