Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Oliemolen in Heerlen

Molen

Oliemolenstraat 32
6416CB Heerlen
Limburg

Bouwjaar: 1502

(1 recensie)

Beschrijving van Oliemolen

Oliemolen (thans voor het malen van graan), opgetrokken uit baksteen om een gesloten binnenplaats. Molenhuis van vakwerk. Blijkens krulankers met jaartal verbouwd in 1740. Molenwerk van hout. Interieur XIX A. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 21230
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (1)

Oliemolen
1
Recensie door: ()
Wat een onsymphatieke mensen zijn de heer en mevrouw Reesink en wel hierom:Mijn zoon is verhuisd naar Limburg nabij Heerlen en vertelde dat er een molen was met mijn meisjesnaam.Op een zondag in mei reden we van Amsterdam naar onze zoon en omdat we toch in de buurt waren wilde ik even naar de molen gaan kijken.Zo gezegd zo gedaan,daar aangekomen stonden er drie mensen daar in de tuin en ik riep vanaf de openbare weg mag ik u wat vragen,geen reactie toen ben ik langs de slagboom het parkeerterrein opgelopen en weer riep ik mag ik u wat vragen waarop de vrouw riep dat we weg moesten gaan want we begaven ons op eigen terrein.Weer zei ik 'ik wil wat vragen' waarop ze naar ons toe kwam en later gevolgd door haar man?.Ik vertelde het verhaal dat mijn meisjesnaam ook Crouwel was en dat ik even kwam kijken omdat mijn zoon erover verteld had.Nou daar hadden ze niets mee te maken en het interesseerde ze niet dat ik zo heette en dat wij van het terrein af moesten anders zouden ze de politie bellen.We zijn er natuurlijk van af gegaan met een diepe teleurstelling, heb nog wat foto's gemaakt.En zijn toen aan de overkant nog even bij de hertjes gaan kijken.M.Crouwel
Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Oliemolen / In den Crouwel
De Oliemolen
De Oliemolen
Basisgegevens
Plaats Heerlen
Waterloop Caumerbeek
Bouwjaar 1502
Type watermolen
Kenmerken Bovenslag watermolen
Rad 4,74 m.
Functie korenmolen
Oorspronkelijk gebruik  Het persen van olie
Huidig gebruik  Het malen van graan, thans op vrijwillige basis
Monumentnummer  21230
Externe link(s)
Molendatabase
De Hollandsche Molen
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Oliemolen is een zestiende-eeuwse watermolen aan de voet van de Molenberg in het Aambos in Heerlen. Stroomopwaarts op de Caumerbeek lag de Caumermolen, stroomafwaarts de Schandelermolen.

Geschiedenis

De molen is gesticht met de naam In den Crouwel. De huidige naam vertelt al veel over de functie van de molen, het uitpersen van olie uit oliehoudende zaden. Dit was niet altijd het geval. De eerste functie van de molen was als volmolen, het vollen van wol. De molen wordt gevoed door de Caumerbeek.

Er bestaat een kopie van een akte, gedateerd op 31 mei 1710, die aangeeft dat de molen gebouwd is op 9 mei 1502 in opdracht van de familie Van Schaesberg. Deze kopie is een vervalsing om de rechten van de bouw van de molen door de graven van Schaesberg voor de koning van Spanje te bewijzen. Hoewel de namen van de notabelen niet overeenkomen met de mensen in die posities aan het begin van de zestiende eeuw, zou het kunnen zijn dat de 0 aangezien is voor een 6. Dit maakt dat het bouwjaar ook 1562 zou kunnen zijn.

In 1829 kreeg de molen de vergunning om graan te malen. Vanaf 1905 werd hij alleen nog in gebruik als graanmolen.

Op vrijwillige basis wordt in de molen met waterkracht tarwe gemalen en in de molenwinkel zijn meelproducten te koop.

Externe linkMonumenten in de buurt van Oliemolen in Heerlen

Monseigneur Laurentius Schrijnenhuis, voormalige Univers.voor Theologie en Pastoraat

Oliemolenstraat 60
Heerlen
Inleiding Voormalig RETRAITEHUIS in 1932 gebouwd naar een ontwerp van architect F.P.J. Peutz. De toegepaste bouwstijl is Nieuwe Bouwen. He..

Halfvrijstaand L-vormig hoekpand

Oliemolenstraat 1
Heerlen
Inleiding Halfvrijstaand L-vormig hoekpand. Het pand werd in 1936 en 1937 gebouwd naar een ontwerp van architect F. Peutz te Heerlen. De to..

Villa Francisca

Sint Franciscusweg 69
Heerlen
Inleiding VILLA, genaamd villa Francisca, is gebouwd in de stijl van het Traditionalisme met invloed van de Amsterdamse School in 1921 in o..

Kloosterkerk Franciscanen

Akerstraat 97
Heerlen
Inleiding De KAPEL van de Heilige Bernardinus van Siena is gebouwd in 1931 in Zakelijk Expressionistische stijl naar ontwerp van architect..

Dubbele stadsvilla, gedeeltelijk dokterswoning met praktijk, gelegen aan de akerstraat

Akerstraat 110
Heerlen
Inleiding Dubbele STADSVILLA, gedeeltelijk dokterswoning met praktijk, gelegen aan de Akerstraat. Gebouwd in 1918 in de stijl van het Trad..

Kaart & Routeplanner

Route naar Oliemolen in Heerlen

Foto's (1)