Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Blok van vier woningen met verdieping in Heerlen

Woonhuis

Ganzeweide 35
6413GA Heerlen
Limburg

Bouwjaar: 1914
Architect: mogelijk Lugten


Beschrijving van Blok van vier woningen met verdieping

In schoon metselwerk - met gepleisterde banden en blokken - opgetrokken blok van vier WONINGEN, waarvan de risalerende uiteinden met verdieping onder met rode muldenpannen gedekt wolfdak (nok 1 straat) en het middenstuk met verdiep onder met rode muldenpannen gedekt zadeldak (nok/straat); aan de voorzijde middenrisaliet onder insteekkap met wolfeind en aan weerszijden daarvan een brede, lage dakkapel; aan de achterzijde - symmetrisch t.o.v. de middenas - twee T-vormige aanbouwen (gangen en bijkeukens) zonder verdieping onder zadeldaken; getoogde T-vensters met 4- en 8-ruits bovenlichten; getoogde deuren in het middenrisaliet en deuren met getoogd 6-ruits bovenlichten in de zijgevels. De woningen zijn mogelijk naar ontwerp van arch.Lugten in 1914 gebouwd door de Oranje Nassau Mijnen ten behoeve van vier opzichters van de mijn Oranje Nassau III en vormen door de aanleg, waarin de hierachische opbouw van het mijnwezen tot uiting komt, en door de eenheid in architectuur, kleur- en materiaalgebruik tesamen met Ganzeweide 27 t/m 33a en 43 t/m 49 het meest gave voorbeeld van de woningbouw voor (hogere) mijnbeambten. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 21219
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Blok van vier woningen met verdieping in Heerlen

Blok van vier woningen met verdieping

Ganzeweide 43
Heerlen
In schoon metselwerk - met gepleisterde banden en blokken - opgetrokken blok van vier WONINGEN met verdiep onder met rode muldenpannen gedek..

Blok van twee (thans vier) woningen met verdieping

Ganzeweide 31
Heerlen
In schoon metselwerk - met gepleisterde banden en blokken - opgetrokken blok van twee (thans vier) WONINGEN met verdieping; de aan de voorzi..

Complex Rennemigstraat: vier voormalige beambtenwoningen

Rennemigstraat 6
Heerlen
Inleiding Vier BEAMBTENWONINGEN te weten voormalige opzichters- en hoofdopzichterswoningen gebouwd in 1923 in opdracht van de Oranje Nassa..

Complex Rennemigstraat: vier voormalige beambtenwoningen

Rennemigstraat 14
Heerlen
Inleiding Vier BEAMBTENWONINGEN te weten voormalige opzichterswoningen gebouwd in 1925 in opdracht van de Oranje Nassau mijnen. De panden ..

H. Corneliuskerk

Kerkstraat 8
Heerlen
Inleiding ROOMS-KATHOLIEKE KERK H. CORNELIUS, is gebouwd tussen 1909 en 1918 naar ontwerp van Joz. Cuypers uit Roermond en Jan Stuyt uit ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)