Blok van twee (thans vier) woningen met verdieping in Heerlen

Ganzeweide 31
6413GA Heerlen

Architect: mogelijk Lugten

Beschrijving van Blok van twee (thans vier) woningen met verdieping

In schoon metselwerk - met gepleisterde banden en blokken - opgetrokken blok van twee (thans vier) WONINGEN met verdieping; de aan de voorzijde risalerende middenpartij onder hoog, met rode muldenpannen gedekt schilddak (nok 1 straat), dat zich aan de voorzijde splitst in twee insteekkappen met wolfeind; de zijvleugels onder iets lagere, met rode muldenpannen gedekte zadeldaken (nok/straat) met wolfeind; tegen de achterzijde van de zijvleugels een vlakgedekte aanbouw (bijkeuken) zonder verdieping; getoogde (T-)vensters met 4-, 8-, 10- en 12-ruits roedenverdeling in de bovenlichten en grote roedenverdeling in de onderramen; deuren met getoogd 8-ruits bovenlicht. De woningen zijn mogelijk naar ontwerp van arch.Lugten in 1920 gebouwd door de Oranje Nassau Mijnen ten behoeve van twee hoofdopzichters van de mijn Oranje Nassau III en vormen door de aanleg, waarin de hierarchische opbouw van het mijnwezen tot uiting komt. en door de eenheid in architectuur, kleur- en materiaalgebruik tesamen met Ganzeweide 27 en 35 t/m 49 het meest gave voorbeeld van de woningbouw voor (hogere) mijnbeambten. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)