Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Nieuw Fort St. Andries in Heerewaarden

Militair Object

Sluis Sint Andries 1 (bij)
6624ZA Heerewaarden (gemeente Maasdriel)
Gelderland

Bouwjaar: 1815-1816


Beschrijving van Nieuw Fort St. Andries

In het z.w. gedeelte der gemeente, nabij de Waal , een uit 1815-1816 daterend vijfhoekig FORT, omgracht en met bastions op de hoeken, nabij het thans grotendeels afgegraven oud fort uit 1599. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 21201
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De restanten van Nieuw Fort St. Andries
Nieuw Fort Sint-Andries vanuit de lucht

Het Nieuw Fort St. Andries (ook wel Fort Nieuw Sint Andries genoemd) is een voormalig militair fort tussen Maas en Waal bij Heerewaarden. Het dateert uit 1812 en werd gebouwd ter vervanging van het (oude) Fort Sint-Andries uit 1599.

Dit laatste fort ligt een paar honderd meter oostelijker van Nieuw Fort St. Andries. Het werd tijdens de Tachtigjarige Oorlog door de Spanjaarden gebouwd om zich te beschermen tegen de Hollanders. Vanuit het fort in Heerewaarden hadden zij een perfect uitzicht over het rivierengebied.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd in het fort een kleine afdeling van de Duitse Luftwaffe gestationeerd. Later in de oorlog bezetten troepen van de 712e Duitse Infanteriedivisie het fort. In april 1945 werd het fort door de Duitsers opgeblazen, nadat de Engelse Royal Marines vanuit Kerkdriel en het Belgische 2e Bataljon Fusiliers vanuit Heerewaarden een aanval op het fort hadden ingezet. Op de Waaldijk staat het Hadwin & Stopher Memorial, een oorlogsmonument voor de gevallen soldaten.

Koude Oorlog

In 1955 werd op het fort een luchtwachttoren van het Korps Luchtwachtdienst (KLD) gebouwd, luchtwachttoren 8E1 - Rossum. Deze betonnen raatbouwtoren was bedoeld om laagvliegende vliegtuigen waar te nemen, die lager vlogen dan de radar kon waarnemen. De toren was onderdeel van een netwerk van 276 uitkijkposten dat in de jaren vijftig van de 20e eeuw, ten tijde van de Koude Oorlog, over heel Nederland was ingericht.[1][2] De luchtwachttoren is gebruikt tot 1964, toen het KLD werd inkrompen en de luchtwachttorens in dit deel van het land werden opgeheven. In 2006 is de luchtwachttoren door eigenaar Staatsbosbeheer opgeknapt en voorzien van moderne stalen trappen en een nieuwe verdiepingsvloer. De toren is opengesteld als uitkijktoren voor bezoekers en kan dagelijks beklommen worden.


Monumenten in de buurt van Nieuw Fort St. Andries in Heerewaarden

Hervormde Kerk

Maasdijk 14
Rossum (Gemeente Maasdriel)
In 1860 tegen de oude, reeds beschermde toren in schoon metselwerk opgetrokken, vijf traveeën lange kerkzaal onder met leien gedekt zadelda..

Toren der Hervormde Kerk

Maasdijk 14
Rossum (Gemeente Maasdriel)
Toren der Hervormde Kerk. Bij de in 1860 opgetrokken Hervormde Kerk een romaanse, tufstenen toren, versierd met rondbogige spaarvelden, rech..

Kasteel Rossum

Slotselaan 6
Rossum (Gemeente Maasdriel)
Slot Rossum. Thans als raadhuis fungerend kasteeltje op rechthoekige plattegrond, gebouwd omstreeks het midden der 19e eeuw in neo-Tudorstij..

Boerderij onder met riet en pannen gedekt wolfdak

Waalstoep 3
Rossum (Gemeente Maasdriel)
Boerderij uit 1859 onder met riet en pannen gedekt wolfdak. Het woongedeelte heeft links een opkamer. Vensters met luiken. Gemetselde ronde ..

Boerderij onder rieten wolfdak

Waalstoep 1
Rossum (Gemeente Maasdriel)
BOERDERIJ uit 1858 onder rieten wolfdak.

Kaart & Routeplanner

Route naar Nieuw Fort St. Andries in Heerewaarden

Foto's (3)