Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Museum Willem van Haren (Dekemahuis) in Heerenveen

Woonhuis

Van Harenspad 50
8442CD Heerenveen
Friesland

Bouwjaar: mog. laat-17de-eeuws (kern) 19e eeuw (gevel) 1907 (verbouwing) 1981 (restauratie) 1700 mog. laat-17de-eeuws (kern) 19e eeuw (gevel) 1907 (verbouwing) 1981 (restauratie)


Beschrijving van Museum Willem van Haren (Dekemahuis)

Gepleisterd rechthoekig PAND met verdieping en hoog, omlopend schilddak met hoekschoorstenen en twee dakkapellen met frontons. Het pand is links onderkelderd. Voorgevel met houten kroonlijst. Deuromlijsting met gecanneleerde pilasters, hoofdgestel en panelendeur met eenvoudig bovenlicht. Vensters met zesruitsschuif- en draairamen. Qua detaillering dateert het pand uit de eerste helft 19e eeuw, maar de vorm van het bouwlichaam wijst op een veel hogere ouderdom. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 21164
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Museum Heerenveen
Museum Willem van Haren 02.JPG
Locatie Heerenveen, Friesland
Type cultuurhistorisch
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Museum Heerenveen, voorheen Museum Willem van Haren, is een cultuurhistorisch museum in het centrum van Heerenveen. Het museum vertelt de geschiedenis van de omgeving met behulp van archeologische vondsten, historische objecten en een verzameling werken van veelbetekenende kunstenaars uit de omgeving zoals Jan Mankes.

Geschiedenis

Vanaf 1942 deed een gebouw aan de Vleesmarkt dienst als oudheidkamer, waar een collectie was ondergebracht over de geschiedenis van Heerenveen. In 1982 verhuisde de collectie naar een pand aan het Van Harenspad. Het museum werd vernoemd naar de omliggende straten, welke vernoemd waren naar Willem van Haren (1655-1728): Museum Willem van Haren. In 1999 werd het naastgelegen voormalig schoolgebouw aan het museum toegevoegd, zodat er meer ruimte voor tentoonstellingen kwam. Het gebouw heet De Heerenveense School. Hierin werd ook Ateliers Majeur, een centrum voor kunstzinnige vorming gevestigd. Het museum bestaat sinds 12 mei 2015 onder de naam Museum Heerenveen. Deze datum is bewust gekozen vanwege de symbolische achtergrond: 12 mei was vroeger de dag waarop veencontracten vernieuwd werden.

Collecties en tentoonstellingen

Zie ook


Monumenten in de buurt van Museum Willem van Haren (Dekemahuis) in Heerenveen

Eenvoudig herenhuis

Nieuwburen 10
Heerenveen
Eenvoudig begin 19e eeuws herenhuis en goede buur van nr 12.

Oenemastate (Grovestins State)

Gemeenteplein 33
Heerenveen
In 1876 van een kopie der rijke 17e eeuwse GEVEL voorziene oude Grovestins State. In de rechter vleugel belangrijk beschilderd plafond volge..

Herenhuis met verdieping onder vierzijdig zadeldak met hoekschoorstenen

Nieuwburen 12
Heerenveen
Vijf traveeën breed herenhuis met verdieping onder vierzijdig zadeldak met hoekschoorstenen, waarvan een met bord. Versierde kroonlijst. ..

Doopsgezinde Kerk

Vermaningsteeg 5
Heerenveen
Doopsgezinde Vermaning. Met aardig versierde ingangspartij uit 1838 met wapensteen der stichters van de bouw van 1762.

Voormalige "Noord-Friesche Middenstandsbank"

Lindegracht 23
Heerenveen
Inleiding Het oorspronkelijk als BANKGEBOUW met bovenwoning ontworpen object is in 1934 in Heerenveen, in opdracht van NV. Noord-Friesche M..

Kaart & Routeplanner

Route naar Museum Willem van Haren (Dekemahuis) in Heerenveen

Foto's (2)