Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kennemeroord. Hek hardsteen pijlers en gesmeed hek in Heemstede

Overig

Herenweg 138
2101MT Heemstede
Noord Holland


Beschrijving van Kennemeroord. Hek hardsteen pijlers en gesmeed hek

Kennemeroord. Hek hardsteen pijlers en gesmeed hek. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 21109
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie

Kennemeroord is een voormalige buitenplaats in Heemstede, gelegen ter hoogte van Herenweg 138, op een terrein dat vroeger deel uitmaakte van de Heemsteedse 'Wildernisse'.

Geschiedenis

Herberg

Kennemeroord was oorspronkelijk gedurende ongeveer anderhalve eeuw een "vermaarde en neringrijcke" herberg onder de naam 'De Dorstige Kuil', opgericht omstreeks 1642. In 1667 bracht de Toscaanse vorst Cosimo III de' Medici uit Florence een bezoek aan de uitspanning. In de periode was deze herberg een trefpunt van kunstenaars, met name leden van de Amsterdamse Tekenakademie, zoals John Greenwood, Jan Punt, Simon Fokke en Jan de Beijer.

Herenhuis

Toen de taveerne niet meer genoeg geld opbracht is deze verkocht aan de Amsterdammer Jan Baptist van Keulen. Deze liet omstreeks 1795 de herberg afbreken en bouwde hier een witgepleisterd herenhuis. Voorts onder meer een koetshuis, ijskelder, tuinmanshuis, menagerie, oranjerie en (thee)koepel. De landschapstuin wordt toegeschreven aan Jan David Zocher sr.. Achtereenvolgens was de buitenplaats bezit van zes Amsterdamse eigenaars. In 1867 werd Kennemeroord, dat toen ruim zeven hectare omvatte, in zijn geheel verkocht door Jan Pieter Adolf Teding van Berkhout.

Nieuw huis

Met het oog op de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam is de Herenweg verbreed tot ongeveer 12 meter en moest het herenhuis worden afgebroken. Door toenmalig eigenaar Pieter Quarles van Ufford is wat verder op het terrein in 1926 een nieuw huis gebouwd naar een ontwerp van de architect Andries de Maaker. De tuin is vervolgens op onderdelen gewijzigd door de vermaarde Haarlemse landschapsarchitect Leonard Springer. In 1948 is het huis met landgoed aangekocht door de Hervormde Gemeente Heemstede.

Bejaardenhuis

Na een tijdelijke schoolhuisvesting (1948-1958) is het huis gesloopt om plaats te maken voor een bejaardenhuis. Van 1961 tot 1999 was op deze plaats Zorgcentrum Stichting Kennemeroord gehuisvest. In verband met stimulering van het zelfstandig wonen van bejaarden is het tehuis gesloten.

Appartementen

De entree van Kennemeroord anno 2009

In 2006 zijn op het terrein 38 luxe appartementen gebouwd, ontworpen door ZZDP Architecten uit Amstelveen. Bij de oplevering eind 2007 is Kennemeroord een officiële straatnaam geworden.

Restanten

Nog aanwezig zijn onder andere het monumentale inrijhek, de ijskelder en aan de Koediefslaan de vroegere koepel en oranjerie. Verder een historische grenssteen. De gebeitelde tekst luidt: "Het scheyt van de Duynen in Heemstede ende van 't Gasthuys binnen de stad Haerlem 1651".


Monumenten in de buurt van Kennemeroord. Hek hardsteen pijlers en gesmeed hek in Heemstede

IJskelder

Koediefslaan 97
Heemstede
Gemetselde koepelvormige ijskelder met getoogde ingang.

Lage gecementeerde woning met schuiframen en roedeverdeling vensters

Koediefslaan 97
Heemstede
Lage gecementeerde WONING met schuiframen en roedenverdeling vensters, topgevel, 18e eeuw. Lage gecementeerde woning met schuiframen en roed..

Welgelegen

Herenweg 142
Heemstede
"Welgelegen". PAND met gepleisterde lijstgevel, 18e eeuw, oude roedenverdeling vensters.

Pand met lijstgevel met kleine roeden vensters

Koediefslaan 121
Heemstede
Pand met lijstgevel met kleine roeden vensters 18e eeuw.

Koepeltje wit gepleisterd

Koediefslaan 121
Heemstede
Koepeltje wit gepleisterd, 18e eeuw.

Kaart & Routeplanner

Route naar Kennemeroord. Hek hardsteen pijlers en gesmeed hek in Heemstede

Foto's (3)