Meer dan 63.000 rijksmonumenten

Boerderij van het zijlangsdeeltype met dwarsgeplaatst woonhuis onder rieten schilddak en schuurdeel onder afgewolfd rietgedekt schilddak in Havelte

Rijksweg NZ 12
7971CX Havelte (gemeente Westerveld)

Bouwjaar: 1800-1850 1978 (rest.) 1850 1800-1850 1978 (rest.)

Beschrijving van Boerderij van het zijlangsdeeltype met dwarsgeplaatst woonhuis onder rieten schilddak en schuurdeel onder afgewolfd rietgedekt schilddak

Eerste helft 19e eeuwse BOERDERIJ van het zijlangsdeeltype met dwarsgeplaatst symmetrisch ingedeeld woonhuis, schuur met dekbalkgebint constructie. Woonhuis onder blauwverglaasde pannen gedekt schilddak, bekroond door twee schoorstenen; omlijste ingangspartij door met geschulpte lijst voorziene dakkapel benadrukt; zesruitsschuifvensters en geprofileerde gootlijst op klossen. In smalle halsgedeelte vier- en zesruitsschuifvensters. Schuurgedeelte, onder afgewolfd rietgedekt schilddak met uilebord aan achterzijde, voorzien van stalvensters, mestdeuren en 2 stel baanderdeuren. Muur aan rechterzijde door steunberen geschraagd; staafankers. Gerestaureerd 1978. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)