Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderij met zijbaander, twee schuren in Havelte

Boerderij

Boskampsbrugweg 2
7971CL Havelte (gemeente Westerveld)
Drenthe

Bouwjaar: 1854 en 1907


Beschrijving van Boerderij met zijbaander, twee schuren

Behorend bij het hoofdgebouw deels uit gepotdekselde delen opgetrokken SCHUUR onder rieten schilddak met toef en eveneens deels uit steen, deels uit gepotdekselde delen opgetrokken SCHUUR onder rieten wolfdak; teruggeplaatste inrijdeuren. Beide objecten zijn mogelijk in aanleg nog 18e-eeuws. Eerste helft 19e eeuw en ouder boerderijcomplex, bestaande uit boerderij met zijbaander met in 1843 dwars voorgeplaatst woonhuis en tegelijkertijd aangepaste linkerzijgevel van de oude boerderij en, op het met keitjes bestrate erf, stookhok. Aan de overzijde van de weg twee schuren. Het hoofdgebouw opgetrokken uit baksteen en bestaande uit een, in aanleg mogelijk nog laat 18e-eeuws, bedrijfsgedeelte met woonruimte onder rieten wolfdak met uileborden; de linkerzijgevel met teruggeplaatst woongedeelte uitgerust met 15-ruitsschuifvensters, waarboven 1 steens strekken, zolderlicht, niet oorspronkelijke toegangsdeur en stalvensters; baanderdeuren; de rechterzijgevel met gepotdekselde houten delen beschoten en uitgerust met staldeuren en -vensters; de achtergevel uitgerust met lichtgetoogde baanderdeuren en stal- en loopdeur met bovenlicht; staafankers; vlechtingen. Het dwarsgeplaatste woonhuis onderkelderd en gedekt door een met hollandse pannen belegd schilddak met hoekschoorstenen met borden en uitgerust met getraliede keldervensters, 15-ruits-schuifvensters en in het midden der voorgevel gelegen opgeklampte deur met eenvoudig snijwerk in het bovenlicht; eenvoudig geprofileerde gootlijst; 1 steens hanekammen; staafankers; links van de deur een steentje met opschrift en het jaartal 1843. Tegenover de boerderij, aan de overzijde van de weg gelegen, in aanleg mogelijk nog 18e-eeuwse schuur op stenen voet met stenen steunberen opgetrokken met gepotdekselde houten delen beschoten schuur, gedekt door een rieten schilddak met toef en enkele rijen pannen onderlangs, gering overstek en dubbele deuren en een eveneens deels uit steen deels uit gepotdekselde houten delen opgetrokken en eveneens in aanleg mogelijk nog 18e-eeuwse schuur onder rieten wolfdak met enkele rijen pannen onderlangs en teruggeplaatste inrijdeuren. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 21011
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boerderij met zijbaander, twee schuren in Havelte

Boerderij met zijbaander

Boskampsbrugweg 2
Havelte (Gemeente Westerveld)
Boerderij met zijbaander en in 1843 voorgebouwd dwars woongedeelte.

Hilde 2 De Hilde, stookhut

Kosterijstraat 2
Havelte (Gemeente Westerveld)
Inleiding Stookhok gebouwd rond 1890-1900 in een ambachtelijk traditionele stijl, gelegen op het erf van een in 2005 verbrande boerderij. ..

Hilde 3 De Hilde, schaapskooi

Kosterijstraat 2
Havelte (Gemeente Westerveld)
Inleiding Schaapskooi gebouwd omstreeks 1850-1890 in een ambachtelijk traditionele stijl; de schaapskooi staat ten oosten van het stookhok...

Schultehuis Voorm. schultehuis annex boerderij

Dorpsstraat 28
Havelte (Gemeente Westerveld)
Voormalig Schultehuis annex BOERDERIJ. In de lange gevel ingangspartij met pilasteromlijsting en voordeur Lod.XVI. Korte gevel met waterlijs..

Witte Huis Het Witte Huis (1857-1864: raadhuis)

Dorpsstraat 29
Havelte (Gemeente Westerveld)
Herenhuisachtig gepleisterd gebouw met thans voorkomen van plm 1840, waarin nog de kern van het oorspronkelijke 17e eeuwse huis aanwezig.

Kaart & Routeplanner

Route naar Boerderij met zijbaander, twee schuren in Havelte

Foto's (3)