Boerderij van het Staphorstse type in Staphorst

Industrieweg 1
7951CX Staphorst

Beschrijving van Boerderij van het Staphorstse type

Boerderij van het Staphorstse type. Traditionele 19e eeuwse (XIX B) Staphorster boerderij onder rieten wolfdak. Boerderij van het dwarsdeeltype op langgerekte plattegrond, opgetrokken uit baksteen en gedekt door een rieten wolfdak; topschoorsteen; vlechtingen langs de geveltop; staafankers. In de voorgevel deur met bovenlicht waarin levensboom; terzijde daarvan respectievelijk keldervenster en opkamerraam en drie 20-ruitsramen, waarvan het meest rechtse een vroeger slaapkamerraam vervangt; twee zoldervensters; boven deur en venster 1 1/2 steens hanekammen of rollaagjes; luiken. In de gedeeltelijk vernieuwde zijgevels onder meer baanderdeuren en staldeuren en -vensters, waaronder met gietijzeren tracering; de achtergevel niet oorspronkelijk. Traditionele 19e eeuwse (XIX B) boerderij van architectuurhistorisch belang wegens haar Staphorster karakteristieken zoals langgerekte plattegrond, rieten wolfdak en markante indeling der voorgevel. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)