Meer dan 63.000 rijksmonumenten


't Olde Spiker in Hattem

Kasteel Buitenplaats

Veldweg 14
8051NR Hattem
Gelderland

Bouwjaar: eerste helft 16e eeuw


Beschrijving van 't Olde Spiker

"'t Olde Spiker". Nabij het landgoed Molecaten gelegen rechthoekig KASTEELTJE (XVI A) met een zadeldak, dat aan de voorzijde door een naar Gelderse trant in- en uitgezwenkte gevel met rechthoekige pinakels en aan de achterzijde door een eenvoudige puntgevel met vlechtingen en veelhoekige topschoorsteen wordt afgesloten. Tussen de verdiepingen en onder de topgevel aan de voorzijde muizetandlijsten. De smalle vensters met natuurstenen middendorpels hebben geblokte ontlastingsbogen. Boven de deur een rond venster in natuurstenen omlijsting en een geblokte spitsboog. Inwendig een laatgotische schouw. Het gebouw werd gerestaureerd in 1960-'62. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 20991
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van 't Olde Spiker in Hattem

Schans te Hattem

Veldweg 14
Hattem
In oorsprong wellicht Saksische vluchtburcht, welke later, en wel vermoedelijk omstreeks 1629 door de Spanjaarden tijdens een belegering van..

Huis Molecaten

Molecaten 1
Hattem
Huis Molecaten. Temidden van een bosrijk landgoed met waterpartijen gelegen huis, vroeg 17e eeuws op rechthoekige plattegrond, met verdiepin..

Molecaten

Molecaten 1
Hattem
Omschrijving onderdeel 1: HUIS MOLECATEN. In oorsprong tot in de eerste helft van de 16de eeuw teruggaand in rode baksteen opgetrokken vers..

Molecaten

Molecaten 1
Hattem
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. De historische parkaanleg van Molecaten kenmerkt zich door een sterk in de struc..

Molecaten

Molecaten 1
Hattem
Omschrijving onderdeel 3: VLUCHTBURCHT genaamd Spaanse Graven. Waarschijnlijk in de jaren 1587-1588, toen de Spanjaarden zich enkele maande..

Kaart & Routeplanner

Route naar 't Olde Spiker in Hattem

Foto's (1)