Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Raadhuis in Hattem

Gebouw

Markt 1
8051EZ Hattem
Gelderland

Bouwjaar: 16e eeuw


Beschrijving van Raadhuis

Raadhuis. In oorsprong 16e eeuws, rechthoekig gebouw op de hoek van de Markt en de Kruisstraat, verbouwd in renaissance-trant in 1619 en volgende jaren. Het hoge zadeldak wordt aan de oostzijde afgesloten door een eenvoudige trapgevel en aan de westzijde door een rijk met natuurstenen sierdelen geornamenteerde topgevel met rolwerk, siervazen en bekronend segmentvormig schelpfronton, waaronder cartouche met: ANNO 1619. De gevels worden verlevendigd door natuurstenen banden, geblokte ontlastingsbogen en sierankers. De voorgevel heeft een houten kroonlijst en eenvoudige omlijsting van het bovenvenster in de middelste as uit 1770; de deuromlijsting dateert van een restauratie in 1871 door de architect Koch te Zwolle. Op de zuidwesthoek een natuurstenen sierlantaarn op saterconsoles in renaissancevormen. De vensters hebben acht- en zesdelige schuiframen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 20969
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Raadhuis in Hattem

Pand onder hoog zadeldak

Markt 1
Hattem
Op de hoek van de Kerksteeg een laat-middeleeuws PAND onder hoog zadeldak tussen trapgevels met tandlijsten onder de top. De gepleisterde vo..

Waag

Markt 1
Hattem
Waag. Aan de noordzijde van het raadhuis in de Kruisstraat het waaggebouw (1625) gedekt door een schilddak en met in de bakstenen gevel natu..

Markt, nabij de voormalige hoofdwacht

Markt 1
Hattem
Markt, nabij de voormalige Hoofdwacht. Hardstenen stadspomp, gedateerd 1776. Bekroning niet meer aanwezig.

Rechts naast het stadhuis een klein pand onder een zadeldak, vermoedelijk laat-middeleeuws

Markt 1
Hattem
Rechts naast het stadhuis een klein pand onder een zadeldak, vermoedelijk laat-middeleeuws. Gepleisterde lijstgevel met zesruitsschuiframen ..

Pand met halve verdieping en pannen zadeldak

Kruisstraat 1
Hattem
Pand met halve verdieping en pannen zadeldak, 17e of 18e eeuw. Gepleisterde gevel onder rechte gootlijst, van karakter eerste helft 19e eeuw..

Kaart & Routeplanner

Route naar Raadhuis in Hattem

Foto's (1)