Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Oude Wehme in Hattem

Woonhuis

Korte Kerkstraat 7
8051GN Hattem
Gelderland

Bouwjaar: eerste kwart 15e eeuw (eerste vermelding)


Beschrijving van De Oude Wehme

"De Oude Wehme". Voormalige pastorie der Hervormde Kerk, reeds vermeld in het eerste kwart der 15e eeuw, in de huidige vorm van vroeg 17e eeuws karakter. Gebouw onder hoog zadeldak tussen puntgevels, waarvan de oostelijke versierd is met vlechtingen geprofileerde zijdekplaten en, boven de parterre, een doorlopende natuurstenen latei, waarboven vijf geblokte ontlastingsbogen van vroegere vensters. In de top een ovaal venstertje in natuurstenen omlijsting. De zuidgevel heeft onder de daklijst een muizetandlijst. Tegen de noordgevel een uitgebouwde kamer onder zadeldak met puntgevel en sierankers. Lager achterhuis, dat aan de noordzijde twee vensters onder ontlastingsbogen en onder de goot een zaagtandlijst bezit. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 20963
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Oude Wehme in Hattem

Het Hooge Huis

Korte Kerkstraat 14
Hattem
"Het Hooge Huis". Vermoedelijk na de sloping van het hertogelijk SLOT in 1580 gebouwd aanzienlijk huis op L-vormige plattegrond en met hoog ..

Gepleisterd pand met verdieping en met pannen gedekt zadeldak, evenwijdig aan de straat

Korte Kerkstraat 1
Hattem
Gepleisterd PAND met verdieping en met pannen gedekt zadeldak, evenwijdig aan de straat. Achtergevel na restauratie thans binnenmuur door sa..

Gepleisterd pand op onregelmatig rechthoekige plattegrond met verdieping en schilddak

Kerkhofstraat 4
Hattem
Gepleisterd pand op onregelmatig rechthoekige plattegrond met verdieping en schilddak. Van oorsprong wellicht 16e eeuws, in de 19e eeuw ster..

Woonhuis van parterre en verdieping met hoog zadeldak

Kerkhofstraat 9
Hattem
In oorsprong 16e eeuws woonhuis van parterre en verdieping met hoog zadeldak, dat aan de linkerzijde aansluit tegen een trapgevel. De voorge..

Toren Grote of Andreaskerk (Hattem)

Markt 2
Hattem
Toren Ned. Herv. Kerk. De toren heeft een romaanse, tufstenen onderbouw, versierd met boogfriezen (XII), verhoogd in de 15e eeuw en van een ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)