Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Gepleisterd hoekhuis onder hoog schilddak in Hattem

Woonhuis

Kerkplein 2
8051GH Hattem
Gelderland

Bouwjaar: waarschijnlijk 17e eeuw (oorsprong)


Beschrijving van Gepleisterd hoekhuis onder hoog schilddak

Gepleisterd hoekhuis onder hoog schilddak; in oorsprong waarschijnlijk 17e eeuws. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 20951
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Principe schilddak

Een schilddak of schildkap is een daktype dat wordt gevormd door twee driehoekige schilden of dakvlakken aan de korte kant en twee trapeziumvormige schilden aan de lange kant van het gebouw.

Het is een aangepast zadeldak. Door aan de korte kanten van het gebouw dakschilden aan te brengen ontstaat deze dakvorm. Door ruime overstekken, waarin meestal de dakgoot is opgenomen, te gebruiken kunnen "natte" muren voorkomen worden.

Het schilddak is een daktype met een nok, de plaats waar twee dakschilden elkaar aan de bovenzijde snijden. Meestal hebben de vier dakvlakken dezelfde helling. Soms worden de uiteinden van een schilddak versierd met een piron.

Voordelen

Een schilddak heeft een aerodynamische vorm: van alle daktypes is het schilddak samen met het tentdak het beste bestand tegen windstoten en wordt daarom veelvuldig in het buitengebied toegepast. Een ander kenmerk is de rondom doorlopende dakgoot. Het traditionele zadeldak biedt op zolder meer ruimte, maar door variaties in schuinte kan dit verschil beperkt worden of vergroot worden.


Monumenten in de buurt van Gepleisterd hoekhuis onder hoog schilddak in Hattem

Gepleisterd pand

Kerkplein 1
Hattem
Waarschijnlijk 16e eeuws gepleisterd pand.

Herenhuis onder een hoog zadeldak met het buurpand nr 3-3a

Markt 4
Hattem
Laat middeleeuws herenhuis onder een hoog zadeldak met het buurpand nr 3-3a. Gepleisterde voorgevel van 19e eeuw karakter.

Gepleisterd pand met verdieping en met pannen gedekt zadeldak, evenwijdig aan de straat

Korte Kerkstraat 1
Hattem
Gepleisterd PAND met verdieping en met pannen gedekt zadeldak, evenwijdig aan de straat. Achtergevel na restauratie thans binnenmuur door sa..

Herenhuis onder een hoog zadeldak met het buurpand nr 4

Markt 3
Hattem
Laat middeleeuws herenhuis onder een hoog zadeldak met het buurpand nr 4. Gepleisterde voorgevel van 19e eeuws karakter.

Toren Grote of Andreaskerk (Hattem)

Markt 2
Hattem
Toren Ned. Herv. Kerk. De toren heeft een romaanse, tufstenen onderbouw, versierd met boogfriezen (XII), verhoogd in de 15e eeuw en van een ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Gepleisterd hoekhuis onder hoog schilddak in Hattem

Foto's (4)