Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Daendelshuis in Hattem

Woonhuis

Kerkhofstraat 11
8051GG Hattem
Gelderland

Bouwjaar: 1618


Beschrijving van Daendelshuis

"Daendelshuis". PAND, bestaande uit twee evenwijdig lopende vleugels, waarvan de oostelijke gedateerd is 1618. Dit huis is gebouwd tegen de achterzijde van het laat-middel-eeuwse pand Kerkhofstraat 9, waarmede het in oorsprong een geheel uitmaakte. Het uit een parterre en twee verdiepingen bestaande oostelijke deel draagt een pannen zadeldak tussen een puntgevel aan de zuidzijde en een in- en uitgezwenkte topgevel met natuurstenen dekplaten en een toppilaster aan de noordzijde. De voorgevel is rijk behandeld in renaissance- vormen en bezit geprofileerde natuurstenen waterlijsten, natuurstenen kruiskozijnen en tweelichtvensters met luiken, geblokte ontlastingsbogen met siermetselwerk in de boogtrommels, sierankers en een jaartalsteen: anno 1618. In de zijgevel smalle vensters met natuurstenen middendorpels en geblokte ontlastingsbogen. Jaarankers 1618. Onder de top een geprofileerde , natuurstenen waterlijst. Het westelijke deel heeft aan de noordzijde een eenvoudige, vroeg 17e eeuwse puntgevel met een muizetandlijst onder de top. De in de 18e eeuw vergrote vensters hebben ontlastingsbogen en herkregen bij de recente restauratie een kleine roedenverdeling. Aan de zuidzijde van het Daendelshuis , aansluitend bij Kerkhofstraat 9, en langgerekte, gepleisterde vleugel van begane-grond met een zadeldak. Vensters met geprofileerde dorpels en bij de restauratie aangebrachte schuiframen met kleine roedenverdeling. De restauratie van het Daendelshuis, dat thans is ingericht tot Ned. Hervormd Jeugdcentrum, vond plaats omstreeks 1964. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 20949
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Daendelshuis in Hattem

Woonhuis van parterre en verdieping met hoog zadeldak

Kerkhofstraat 9
Hattem
In oorsprong 16e eeuws woonhuis van parterre en verdieping met hoog zadeldak, dat aan de linkerzijde aansluit tegen een trapgevel. De voorge..

Hoog rechthoekig woonhuis van begane-grond en verdieping onder een zadeldak met het nr 5

Kerkhofstraat 7
Hattem
Hoog rechthoekig woonhuis van begane-grond en verdieping onder een zadeldak met het nr 5. Waarschijnlijk 16e eeuws. Aan de achterzijde uitsp..

Gepleisterd pand op onregelmatig rechthoekige plattegrond met verdieping en schilddak

Kerkhofstraat 4
Hattem
Gepleisterd pand op onregelmatig rechthoekige plattegrond met verdieping en schilddak. Van oorsprong wellicht 16e eeuws, in de 19e eeuw ster..

Hoekpand met lage verdieping en omlopend pannen schilddak

Ridderstraat 30
Hattem
Hoekpand met lage verdieping en omlopend pannen schilddak, 16e eeuw. In de gepleisterde gevels vensters en deuren uit de eerste helft 19e ee..

Hoog rechthoekig woonhuis van begane-grond en verdieping onder een zadeldak met het nr 7

Kerkhofstraat 5
Hattem
Hoog rechthoekig woonhuis van begane-grond en verdieping onder een zadeldak met het nr 7. Waarschijnlijk 16e eeuws. Aan de achterzijde uitsp..

Kaart & Routeplanner


Foto's (4)