Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Gepleisterd pand op onregelmatig rechthoekige plattegrond met verdieping en schilddak in Hattem

Woonhuis

Kerkhofstraat 4
8051GG Hattem
Gelderland

Bouwjaar: wellicht 16e eeuw (oorsprong)


Beschrijving van Gepleisterd pand op onregelmatig rechthoekige plattegrond met verdieping en schilddak

Gepleisterd pand op onregelmatig rechthoekige plattegrond met verdieping en schilddak. Van oorsprong wellicht 16e eeuws, in de 19e eeuw sterk gewijzigd, o.m. door het aanbrengen van grote vensters met schuiframen in de westelijke gevel. 19e eeuwse deurpartij in de zuidelijke gevel. Aansluitend aan de noordgevel een getoogde poort met geblokte omlijsting en een tuinmuur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 20945
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Principe schilddak

Een schilddak of schildkap is een daktype dat wordt gevormd door twee driehoekige schilden of dakvlakken aan de korte kant en twee trapeziumvormige schilden aan de lange kant van het gebouw.

Het schilddak werd voor het eerst in de jaren 30 op grote schaal toegepast. Het is een aangepast zadeldak. Door aan de korte kanten van het gebouw dakschilden aan te brengen ontstaat deze dakvorm. Door ruime overstekken, waarin meestal de dakgoot is opgenomen, te gebruiken kunnen "natte" muren voorkomen worden.

Het schilddak is een voorbeeld van een "noordboomdak". De noordboom of nok is de plaats waar twee dakschilden elkaar aan de bovenzijde snijden. Meestal hebben de vier dakvlakken dezelfde helling. Soms worden de uiteinden van een schilddak versierd met een piron.

Voordelen

Een schilddak heeft een aerodynamische vorm: van alle daktypes is het schilddak samen met het tentdak het beste bestand tegen windstoten en wordt daarom veelvuldig in het buitengebied toegepast. Een ander kenmerk is de rondom doorlopende dakgoot. Het traditionele zadeldak biedt op zolder meer ruimte, maar door variaties in schuinte kan dit verschil beperkt worden of vergroot worden.


Monumenten in de buurt van Gepleisterd pand op onregelmatig rechthoekige plattegrond met verdieping en schilddak in Hattem

Daendelshuis

Kerkhofstraat 11
Hattem
"Daendelshuis". PAND, bestaande uit twee evenwijdig lopende vleugels, waarvan de oostelijke gedateerd is 1618. Dit huis is gebouwd tegen de ..

Woonhuis van parterre en verdieping met hoog zadeldak

Kerkhofstraat 9
Hattem
In oorsprong 16e eeuws woonhuis van parterre en verdieping met hoog zadeldak, dat aan de linkerzijde aansluit tegen een trapgevel. De voorge..

De Oude Wehme

Korte Kerkstraat 7
Hattem
"De Oude Wehme". Voormalige pastorie der Hervormde Kerk, reeds vermeld in het eerste kwart der 15e eeuw, in de huidige vorm van vroeg 17e ee..

Het Hooge Huis

Korte Kerkstraat 14
Hattem
"Het Hooge Huis". Vermoedelijk na de sloping van het hertogelijk SLOT in 1580 gebouwd aanzienlijk huis op L-vormige plattegrond en met hoog ..

Hoog rechthoekig woonhuis van begane-grond en verdieping onder een zadeldak met het nr 5

Kerkhofstraat 7
Hattem
Hoog rechthoekig woonhuis van begane-grond en verdieping onder een zadeldak met het nr 5. Waarschijnlijk 16e eeuws. Aan de achterzijde uitsp..

Kaart & Routeplanner

Route naar Gepleisterd pand op onregelmatig rechthoekige plattegrond met verdieping en schilddak in Hattem

Foto's (5)