Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalige hoofdmacht in Hattem

Militair Object

Kerkhofstraat 2
8051GG Hattem
Gelderland

Bouwjaar: 1621 (bouw) derde kwart 19e eeuw (verb.)


Beschrijving van Voormalige hoofdmacht

V.m. Hoofdwacht. Rechthoekig, bakstenen gebouw, gedateerd 1621 en in XIXc verbouwd, waarbij het grote bordes en de oude vensterindeling verloren gingen. Van de oorspronkelijke ornamentiek is bewaard gebleven de gebeeldhouwde bekroning van de dakkapel boven de middenas met voluten, siervazen, wapen vastgehouden door leeuwen en bekronende leeuw met wapenschild. Onder de top: anno 1621. Voorts geprofileerde waterlijsten, geblokte ontlastingsbogen, hoekblokken, banden en sierankers. Steen met opschrift en jaartal 1672. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 20944
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voormalige hoofdmacht in Hattem

Gepleisterd pand

Kerkplein 1
Hattem
Waarschijnlijk 16e eeuws gepleisterd pand.

Toren Grote of Andreaskerk (Hattem)

Markt 2
Hattem
Toren Ned. Herv. Kerk. De toren heeft een romaanse, tufstenen onderbouw, versierd met boogfriezen (XII), verhoogd in de 15e eeuw en van een ..

Grote of Andreaskerk (Hattem)

Markt 2
Hattem
NED. HERV. KERK en het terrein rondom de Kerk. De Ned. Herv. Kerk voor de Reformatie gewijd aan de H.H. Andreas en Catharina is een driebeuk..

Pand onder hoog zadeldak

Markt 1
Hattem
Op de hoek van de Kerksteeg een laat-middeleeuws PAND onder hoog zadeldak tussen trapgevels met tandlijsten onder de top. De gepleisterde vo..

Waag

Markt 1
Hattem
Waag. Aan de noordzijde van het raadhuis in de Kruisstraat het waaggebouw (1625) gedekt door een schilddak en met in de bakstenen gevel natu..

Kaart & Routeplanner

Route naar Voormalige hoofdmacht in Hattem

Foto's (1)