Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderij onder rieten wolfsdak in Hattem

Boerderij

Groeneweg 6
8051KJ Hattem
Gelderland

Bouwjaar: 18e eeuw


Beschrijving van Boerderij onder rieten wolfsdak

18e eeuwse BOERDERIJ onder rieten wolfdak. Voorgevel met vlechtingen en vensters met zesruitsschuiframen. Deur met gietijzeren bovenlicht in de vorm van een levensboom. In de boerderij een kamer met tegelwanden, 18e eeuw, waaronder twee tegeltableaux, voorstellende het Laatste Avondmaal en de Aanbidding der Wijzen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 20942
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Schematische weergave van een wolfsdak

Een wolfsdak of wolfdak is een zadeldak, met twee afgeschuinde vlakken aan de korte zijden. Deze afgeschuinde vlakken worden ook wel wolfseinden of wolfeinden genoemd. De helling van deze uiteinden is vaak steiler dan die van de aangrenzende grote dakvlakken. Het werkwoord afwolven wat afschuinen van het einde van een zadeldak is, ligt hier aan ten grondslag.[1]

Omdat de uiteinden van een wolfsdak in het oog vallen, werden deze vaak versierd met een piron.Monumenten in de buurt van Boerderij onder rieten wolfsdak in Hattem

'Richmonde'

Vuursteenberg 3
Hattem
Inleiding Vrijstaande VILLA `Richmonde' is gebouwd in 1903 naar ontwerp van M. MEIJERINK in overgangsarchitectuur. De villa is gerealiseerd..

Herenhuis met verdieping

Zuiderzeestraatweg 668
Hattemerbroek (Gemeente Oldebroek)
Herenhuis met verdieping, midden 19e eeuw. Middenpartij tussen lisenen; merkwaardige smeedijzeren consoles onder de kroonlijst. Deur met spe..

Watermolen huis Molecaten

Molecaten 7
Hattem
WATERMOLEN. In het park bij het huis Molecaten een midden 19e eeuwse watermolen met spitsboogvenstertjes en pannen dak. Onlangs gerestauree..

Molecaten

Molecaten 1
Hattem
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. De historische parkaanleg van Molecaten kenmerkt zich door een sterk in de struc..

Molecaten

Molecaten 1
Hattem
Omschrijving onderdeel 3: VLUCHTBURCHT genaamd Spaanse Graven. Waarschijnlijk in de jaren 1587-1588, toen de Spanjaarden zich enkele maande..

Kaart & Routeplanner

Route naar Boerderij onder rieten wolfsdak in Hattem