Grote of Sint-Stephanuskerk in Hasselt

8061GG Hasselt (gemeente Zwartewaterland)
Overijssel

Bouwjaar: 1400-'66 (herb.) uitbr. in 1496-'97 en 1501-'03 1558 en 1596 (toren) herst. in 1582, 1657 en 1725 midden 19e eeuw (verb.) 1955-'57 (rest. toren) 1963-'68 (rest. kerk) 1466 1400-'66 (herb.) uitbr. in 1496-'97 en 1501-'03 1558 en 1596 (toren) herst. in
Architect: Ph. Bolt (1955-'57) R. Offringa (1963-'68) Bolt 1957 Ph. Bolt (1955-'57) R. Offringa (1963-'68)

Beschrijving van Grote of Sint-Stephanuskerk

HERVORMDE KERK. Laatgotische in steen overwelfde hallenkerk met forse ingeb ouwde toren. Na een brand in 1725 is de kerk enigszins verhoogd en de tegenwoordige torenspits aangebracht. De kerk bezit een eiken preekstoel en doophek (1620), koperen lezenaar XVIII a en een orgel (N.Knol) uit 1802-'07. Sacristie en kapel van het H.Graf aan de zuidzijde van de kerk aangebouwd omstreeks 1500. Orgel met Hoofdwerk en Rugwerk, in 1806 gemaakt door R. Knol. Bij de restauratie in 1967 uitgebreid met een vrij Pedaal. Twee klokken van F. Hemony, 1662, met een diam. van respectievelijk 50 cm. en 56 cm. staan in de kerk opgesteld. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)