Meer dan 63.000 rijksmonumenten

Diep ten dele vrijstaand huis met gepleisterde buitenmuren en verdieping on der schilddak in Hasselt

Hoogstraat 40
8061HD Hasselt (gemeente Zwartewaterland)
Overijssel

Bouwjaar: 1500-1550 (voorhuis) 1550-1575 (achterhuis) begin 19e eeuw (verb./gevel) 1550 1500-1550 (voorhuis) 1550-1575 (achterhuis) begin 19e eeuw (verb./gevel)

Beschrijving van Diep ten dele vrijstaand huis met gepleisterde buitenmuren en verdieping on der schilddak

Diep huis met verdieping en schilddak dat aan een zijde vrijstaat met een voorhuis over 2/3 van de diepte en een achterhuis op min of meer vierkante grondslag. Het voorhuis is ten dele onderkelderd. De buitenmuren werden in de 19e eeuw gepleisterd en de eindgevels, waaronder de achtergevel met natuurstenen waterlijst, afgetopt en voorzien van rechte gootlijsten. de oudste vensters dateren uit XIXA; de T-ramen in de voorgevel werden XIXd aangebracht. Het voorhuis dateert uit de eerste helft van 16e eeuw, was oorspronkelijk een bouwlaag hoog en kreeg begin 19e eeuw een verdieping met nieuwe balklagen en rondhouten kap. Het achterhuis werd XVIc tegen het voorhuis aangebouwd en bevat oorspronkelijke, enkelvoudige eiken balklagen met hier en daar nog aanwezige vroege ojief- consoles. De oorspronkelijke brede vloerplanken zijn zowel van eike- als van grenehout. De eiken kap zonder borstwering heeft enkelvoudige jukken met gehakte telmerken en sporen die meest gesneden telmerken dragen. Diep, ten dele vrijstaand huis met een gepleisterd, 19e-eeuws voorkomen en een kern daterend uit de 16e eeuw waarvan het achterste deel een gave houtconstructie uit die tijd bevat. Pand van architectuur- en bouwhistorisch belang. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)