Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Ten dele onderkelderd hoekpand met verdieping en rechte kroonlijst onder schilddak met voordeur en dakkapel in Lodewijk XVI-/Empirestijl in Hasselt

Woonhuis

Hoogstraat 28
8061HD Hasselt (gemeente Zwartewaterland)
Overijssel

Bouwjaar: 1600-1650 (kern) 18e-19e eeuw (aanbouw) 1800-1850 (gevel) 1650 1600-1650 (kern) 18e-19e eeuw (aanbouw) 1800-1850 (gevel)


Beschrijving van Ten dele onderkelderd hoekpand met verdieping en rechte kroonlijst onder schilddak met voordeur en dakkapel in Lodewijk XVI-/Empirestijl

Hoekpand met verdieping en schilddak. Dit ten dele onderkelderd pand heeft een kern die teruggaat tot de eerste helft van de 17e eeuw. Langs de Raamstraat bevindt zich een lage, niet onderkelderde aanbouw die smaller is dan het hoofdhuis en dateert uit de 18e of 19e eeuw. Tot de oudste periode behoort het meeste metselwerk van de zijgevels, het zesdelige kruis-tongewelf in de zuidoostelijke hoek aan de voorzijde, het kozijn van de deur naar de aanbouw en de grenehouten enkelvoudige balklagen met de eikehouten consoles. De voorgevel met rechte kroonlijst dateert uit de eerste helft van de 19e eeuw, waarbij de voordeur en de dakkapel Lod. XVI/Empire stijlkenmerken tonen. Uit deze periode dateren de kozijnen met een kwart-hol en een kwart- bol profiel, de kap waarin hergebruikt eikehout is verwerkt, diverse houten kasten, een glazen deurtje op de begane grond en een bedstede op de verdieping. Gebouw van algemeen belang wegens kunst- en bouwhistorische waarden. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 20886
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Ten dele onderkelderd hoekpand met verdieping en rechte kroonlijst onder schilddak met voordeur en dakkapel in Lodewijk XVI-/Empirestijl in Hasselt

Huis met gepleisterde lijstgevel met ingezwenkte zijkanten

Hoogstraat 30
Hasselt (Gemeente Zwartewaterland)
Huis met gepleisterde lijstgevel met ingezwenkte zijkanten.

Huis met eenvoudige gepleisterde gevel met rechte kroonlijst, twee gevelstenen met eenhoorns in rolwerk-cartouches, steen met engelenkopje en sieranke ..

Hoogstraat 24
Hasselt (Gemeente Zwartewaterland)
HUIS met eenvoudige gepleisterde gevel, thans met rechte kroonlijst. Twee gevelstenen met eenhoorns in rolwerk-cartouches, 1611 en steen met..

Heilige Geestgasthuis, voorm. ziekenzaal (Olde Gasthuys) (1582-1611: stadswaag)

Hoogstraat 33
Hasselt (Gemeente Zwartewaterland)
Hoek Rosmolenstraat. Oorspronkelijk zeer diep pand, uit omstreeks 1500 ?, in de 17e eeuw verbouwd. Achterbouw afgebrand.

Diep ten dele vrijstaand huis met gepleisterde buitenmuren en verdieping on der schilddak

Hoogstraat 40
Hasselt (Gemeente Zwartewaterland)
Diep huis met verdieping en schilddak dat aan een zijde vrijstaat met een voorhuis over 2/3 van de diepte en een achterhuis op min of meer v..

Stadsburgerschool voorm. Stadsburgerschool

Hoogstraat 49
Hasselt (Gemeente Zwartewaterland)
Statig pand met rechte kroonlijst, vijf ramen breed. plm 1840.

Kaart & Routeplanner

Route naar Ten dele onderkelderd hoekpand met verdieping en rechte kroonlijst onder schilddak met voordeur en dakkapel in Lodewijk XVI-/Empirestijl in Hasselt

Foto's (2)