Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Stenen Man in Harlingen

Overig

Westerzeedijk
8860AA Harlingen
Friesland

Bouwjaar: 1574 (oorspr.) 1774 (herbouw)

(1 recensie)

Beschrijving van Stenen Man

Op de Zeedijk buiten de stad staat de z.g. Stenen Man, een bronzen Januskop als waker over twee dijkgebieden, op een hardstenen voetstuk. Het monument is opgericht als herinnering aan de verdienste die Caspar de Robles zich verwierf bij het dijkherstel na de Allerheiligenvloed in 1570. Dijkgraaf van Wassenaar van Twickel liet het in 1774 herbouwen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 20803
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (1)

Stenen Man
1
Recensie door: ()
Zeer teleurstellende service, meer dan een uur buiten in de kou gestaan omdat ze besloten met 1 busje mensen van een stampvolle boot te halen. Achteraf spijt dat ik niet voor de net wat duurde optie ben gegaan. Waardeloos!
Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De Stenen Man
De Stenen Man
De Stenen Man
Jaar 1576
Materiaal Steen
Locatie Zeedijk, Harlingen
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 20803
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

De Stenen Man (Stiennen Man in het Fries) is een standbeeld op de Westerzeedijk bij Harlingen. Na de Allerheiligenvloed op 1 november 1570 was een groot deel van de dijken rondom Harlingen beschadigd. De toenmalige stadhouder van Friesland, Caspar de Robles kreeg de Friezen op één lijn om de dijken te herstellen.

De Robles' commissie stelde een leger van 3300 dokwerkers samen, verdeeld in ploegen van 300 man onder leiding van een kapitein. Men werkte van 's morgens 5 tot 's avonds 6 aan de vernieuwing van de dijk en daarbij werden strenge bepalingen in acht genomen. Volgens oude bronnen wordt beweerd dat er zelfs een galg op de dijk stond tot bedreiging van de onwilligen. De dijk werd met palen in vakken verdeeld. Het bestuur van de 'Vijf Delen' besloot op 18 juli 1575 tot de volgende verdeling: De Robles kreeg voor zijn werk fl 1400,-, de president van het Hof van Friesland fl 352,-, de gecommitteerden elk fl 675,-. Tevens werd er door de Harlingers besloten dat er op de dijk een Terminus (grens, eindpunt) op een voetstuk van 12.000 tichelstenen gezet moest worden. In 1575 werd de dijk voltooid en daarbij werd deze in twee gelijken delen verdeeld, waarvan het gedeelte ten noorden van Harlingen door de binnendijkers en dat ten zuiden van de stad door de buitendijkers moest worden onderhouden. In 1576 is het monument op de zeedijk bij Harlingen neergezet, met een kop naar het zuiden en een kop naar het noorden. De originele Januskop uit 1576 ligt in het Fries Museum.

Op de zuidkant van het beeld staat: In de jare MDLXXV is den dyck in twee deelen ghescheyden. Blyven het zuyderdeel den buytendyksteren van de wekken alsdoen ghedeputeerden syn gewest Thomas Hiddesz ende Sieke Claes Hopluyden, Hette van Dekema, Hero Oekinga, Ulbe Hiddema, Wytse van Camminga, Doytse Bonga, Gerrit Abbes ende Lolle van Oekinga.

Op de noordkant van het beeld staat: In de jare 1574 is dese dyck onderlecht wesende dyckgraaf Ryvert van Roorda ende Ghedeputeerde binnedyck Frederyck van Offenhuysen met Syerk Syereksz Hopluyden tot het oprnaken van den dyck te noorden, Tiete van Camrninga substituyt des Heeren Stadtholders, Hessel van Ha- nya, Edo van Gerbranda ende Hans van Roorda.

In de volksmond kreeg het beeld de functie van ooievaar. Toekomstige moeders maakten er een gewoonte van om hun kinderen even kwijt te zijn, ze naar de zeedijk te sturen, met de boodschap erbij, als ze driemaal om de Stenen Man heen zouden lopen er gauw een broertje of zusje bij zou komen. Later werd deze aardigheid een traditie.

Het beeld is meerdere malen in de geschiedenis gerenoveerd en tegenwoordig nog steeds te bezichtigen. Het monument is eigendom van Stichting Waterschapserfgoed.

Externe linkMonumenten in de buurt van Stenen Man in Harlingen

Blokje arbeiderswoningen in ambachtelijk-traditionele stijl

Nutstraat 15
Harlingen
Inleiding Dit blokje ARBEIDERSWONINGEN in Ambachtelijk-traditionele stijl maakt deel uit van het sociale woningbouw-complex in het Havengeb..

Woonhuis onder dwars zadeldak samen met nr. 8A

Rozengracht 8
Harlingen
Woonhuis onder een dwars zadeldak met het buurnummer 8a. XIX.

De Hamer

Rozengracht 6
Harlingen
Diep pakhuis onder zadeldak tussen puntgevels XVIII-XIX. Middenluiken rechthoekig, zijluiken halfrond gesloten.

Pakhuis onder zadeldak tegen smalle topgevel met beitelingen en drie rechthoekige hijsluiken

Rozengracht 10
Harlingen
Pakhuis onder zadeldak tegen smalle topgevel met beitelingen. Drie rechthoekige hijsluiken en ter weerszijden drie halfrond gesloten opening..

Laag pandje onder hoog schilddak waarop topschoorsteen met bord

Rozengracht 16
Harlingen
Laag pandje onder hoog schilddak waarop topschoorsteen met bord. Omlijste deurpartij en 3 stoeppalen XIX.

Kaart & Routeplanner

Route naar Stenen Man in Harlingen

Foto's (1)