Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hannemahuis in Harlingen

Woonhuis

Voorstraat 56
8861BM Harlingen
Friesland

Bouwjaar: 1500-1525 (houtskelet verdieping) 1794 (gevel) 1825 (uitbreiding) 1525 1500-1525 (houtskelet verdieping) 1794 (gevel) 1825 (uitbreiding)


Beschrijving van Hannemahuis

Herenhuis onder zadeldak tegen hoge klokgevel met natuurstenen aanzetkrullen, daklijst en bekroning Anno 1794. Zes- en negenruitsvensters. In 1825 uitgebreid met een pand van drie traveeën onder rechte kroonlijst en schilddak met hoekschoorstenen. Eveneens zesruitsvensters. Zeven stoeppalen met kettingen. Inwendig in rechtervoorkamer geschilderd behang door Oostendorp, afkomstig uit een gesloopt pand aan de Zeepziederstraat. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 20730
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Museum Het Hannemahuis
Harlingen, Voorstraat 56, Hannemahuis.JPG
Locatie Harlingen, Friesland
Type cultuurhistorisch
Overig
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 20730
Gebouwd 1794, 1825
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het Hannemahuis is het gemeentemuseum, gevestigd in een patriciërshuis in het centrum van de Nederlandse stad Harlingen.

Geschiedenis

In 1744 betrok de koopman Sjoerd Hannema het huis, na zijn huwelijk met Liesbet Scheltema. Hij liet een nieuwe voorgevel bouwen. Deze klokgevel markeert nog steeds het rechtergedeelte van het gebouw.

Een ander familielid, Sjoerd Jacobus Hannema, liet in 1825 het linkergedeelte van het huis bouwen, dat van een lijstgevel werd voorzien. Leendert Jacobus Hannema was de laatste telg uit dit Harlinger koopmansgeslacht die het huis bewoonde. In 1957 richtte hij een deel van zijn huis in als museum. Hij overleed in 1964 en legateerde het huis aan de gemeente Harlingen, die overeenkomstig de wilsbeschikking het museum voortzette. Het gehele huis werd toen als zodanig ingericht.

Collectie

Er worden objecten verzameld en tentoongesteld die nauw verbonden zijn met de geschiedenis en de kunstgeschiedenis van Harlingen, zoals Harlinger tegel- en aardewerk, maritieme voorwerpen, eeuwenoude schilderijen (onder andere van 'Granida en Daifilo' van Jacob Adriaensz Backer), foto's, zilverwerk, verschillende oude documenten en meubelen. Ook is er een Simon Vestdijkkamer. In deze kamer van het museum is, naast een aantal andere zaken die met de schrijver te maken hebben, zijn complete werk in eerste drukken te zien. Zijn geboortestad speelt onder de naam 'Lahringen' in verschillende boeken een centrale rol. In het grootste gedeelte van het Hannemahuis is een vaste opstelling te zien. Daarnaast worden er regelmatig tentoonstellingen georganiseerd van een uiteenlopend karakter.

Zie ook

Externe links


Monumenten in de buurt van Hannemahuis in Harlingen

Pand onder zadeldak met hoog voorschild en topschoorsteen

Voorstraat 54
Harlingen
Pand onder zadeldak. Voorzijde hoog dakschild met topschoorsteen. Zesruitsvensters op de verdieping.

Woonhuis met herbouwde voorgevel mer rechte kroonlijst met consoles onder zadeldak met voorschild, dakkapel en topschoorsteen

Voorstraat 58
Harlingen
Woonhuis onder zadeldak. Voorgevel XIX A herbouwd met rechte kroonlijst waarop forse gesneden consoles; dakkapel met snijwerk w.o.medaillon...

Vijf traveeën breed pand met vernieuwde gevel met middenrisaliet, hoekpilaster en rechte kroonlijst onder schilddak met twee hoekschoorstenen met b ..

Voorstraat 52
Harlingen
Vijf traveeën breed pand onder schilddak met twee hoekschoorstenen met borden. Voorgevel plm 1870 vernieuwd (cf.nr 38) met middenrisaliet e..

Hoog pand onder diep zadeldak tegen versierde trapgevel

Voorstraat 61
Harlingen
Hoog pand onder diep zadeldak tegen gave trapgevel versierd met hoek- en negblokken en blokken in deels spitsbogige vensternissen. Negen muu..

Woonhuis onder zadeldak tegen hoge klokgevel met aanzetkrullen en segmentvormig fronton

Voorstraat 50
Harlingen
Woonhuis onder zadeldak tegen hoge klokgevel met aanzetkrullen, en gedeelte van ornament van de deklijst, halfrond fronton, XVIII-XIX. Zesru..

Kaart & Routeplanner

Route naar Hannemahuis in Harlingen

Foto's (2)