Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Station Harlingen in Harlingen

Gebouw

Stationsweg 6
8861GA Harlingen
Friesland

Bouwjaar: 1863
Architect: K.H. van Brederode Brederode 1863 K.H. van Brederode


Beschrijving van Station Harlingen

Station N.S. plm 1863 gebouwd als Staatsspoorstation Klasse III. Gepleisterd hoofdgebouw in eclectische stijl met middenstuk van twee verdiepingen en langgerekte lage zijvleugels. façade-bekroning met wijzerplaat verdwenen doch overigens uitwendig grotendeels in de oorspronkelijke vorm bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 20669
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
    Harlingen   
Station Harlingen 05.JPG
Plaats Harlingen
Afkorting Hlg
Opening 14 oktober 1863
Perrons 2
Perronsporen 2
Streekbus 71, 75, 97, 99, 199
Qliner 350
Opstapper 810 t/m 812
Vervoerder(s) Arriva (bus & trein)
Reizigers 1.613 (2009)[1] per dag
Coördinaten 53° 10′ NB, 5° 26′ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Harlingen
Station Harlingen
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Harlingen is een spoorwegstation in Harlingen (Harns) in de Nederlandse provincie Friesland.

Station Harlingen wordt tegenwoordig bediend door de stoptreinen van Arriva (voorheen NoordNed).

Geschiedenis

Het station werd in gebruik genomen op 14 oktober 1863 met de opening van de spoorlijn HarlingenLeeuwarden. Dit was de tweede door de Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen (SS) in gebruik genomen spoorlijn. In 1866 werd de lijn verlengd naar Groningen. Dit was een deel van de door de Staat der Nederlanden aangelegde Lijn B, de spoorlijn Harlingen - Nieuwe Schans (gereed in 1868).

In 1904 kwam er vanuit Harlingen een tweede spoorlijn in noordelijke richting tot stand. Dit werd de lijn van de Noord-Friesche Locaalspoorweg-Maatschappij (NFLS), die via Tzummarum, Minnertsga en Stiens een tweede verbinding verzorgde met Leeuwarden. Deze verbinding werd in 1938 opgeheven en opgebroken.

Ontploffing locomotief

Op 31 maart 1868 vond de ontploffing van locomotief "oude 8" in Harlingen plaats. De trein zou om 7 uur ’s morgens vertrekken, toen de machine met een donderende knal explodeerde. De machinist werd meters ver ter aarde geworpen en raakte lichtgewond. De stoker Leeman, trof een rampzalig lot. De ketel had de rails vermorzeld, de voorwielen waren door het bovenraam van een wagenloods gevlogen en hadden daar een deel van de muur meegenomen en een balk verbrijzeld. De machine zelf, die in Friesland de bijnaam “de oude 8” had gekregen, was letterlijk uit elkaar geslagen.[2]

Gebouw

Station achterzijde, perron

Het station van Harlingen is een van de Standaardstations van de Staatsspoorwegen, gebouwd in de jaren zestig van de 19e eeuw. Van de vier nog aanwezige stations van het Type SS derde klasse bevinden zich er drie langs de lijn Harlingen – Nieuweschans, Dit betreft Harlingen (1863), Leeuwarden (1863) en Winschoten (1865).

In tegenstelling tot het station van Leeuwarden, dat later grondig werd verbouwd, verkeert het station van Harlingen nog grotendeels in oude staat. De bovenverdieping is een woning, de benedenverdieping is in april 2009 omgebouwd tot een woonwinkel.

Verbindingen

600 meter ten westen van station Harlingen bevindt zich het werkelijke begin-/eindpunt van de lijn: station Harlingen Haven. Deze halte bestaat uit één perron met één spoor waar de treinen stoppen in aansluiting op de veerboten naar Terschelling en Vlieland. Vanaf 9 maart 2009 tot 10 juni 2010 was het spoor tussen Harlingen en Harlingen Haven buiten gebruik vanwege ophoging van de kade tot deltahoogte, er reden bussen in plaats van treinen tussen deze stations.

Op station Harlingen stopt de volgende treinserie:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
37200 Stoptrein (Arriva) LeeuwardenHarlingenHarlingen Haven

Zie ook


Monumenten in de buurt van Station Harlingen in Harlingen

Rijks Hogere Burger School "Simon Vestdijk", voormalige conciërgewoning

Oosterstraat 75
Harlingen
Inleiding De CONCIERGEWONING van het voormalige schoolcomplex van de Rijks H.B.S. "Simon Vestdijk" te Harlingen is in 1926 gebouwd, tegelij..

Rijks Hogere Burger School "Simon Vestdijk", hoofdgebouw

Stationsweg 5
Harlingen
Inleiding Het hoofdgebouw van de voormalige Rijks Hogere Burger School "Simon Vestdijk" te Harlingen hoort bij het schoolcomplex dat in 192..

Rijks Hogere Burger School "Simon Vestdijk", fietsenstalling

Stationsweg 5
Harlingen
Inleiding De FIETSENSTALLING hoort bij het schoolcomplex van de Rijks H.B.S "Simon Vestdijk", gebouwd in 1926 te Harlingen naar ontwerp van..

Rijks Hogere Burger School "Simon Vestdijk", ommuring

Stationsweg 5
Harlingen
Inleiding Een vrij hoge MUUR omsluit het terrein van de voormalige Rijks H.B.S. "Simon Vestdijk" te Harlingen aan de zuid-, west- en deels ..

Voormalig opzienerskantoor van de "Zeehandels- en Houtkopersvereniging"

Zuiderbolwerk 1
Harlingen
Op kwartcirkelvormig grondplan opgetrokken. Tol(?)huis met veranda in de ronde zijde op gietijzeren kolommen. Omlijsting der vensters en ver..

Kaart & Routeplanner

Route naar Station Harlingen in Harlingen

Foto's (6)