Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Monumentaal pakhuis onder zadeldak tegen hoge trapgevel in Harlingen

Gebouw

Noorderhaven 106
8861AR Harlingen
Friesland

Bouwjaar: 1657


Beschrijving van Monumentaal pakhuis onder zadeldak tegen hoge trapgevel

Monumentaal pakhuis onder zadeldak tegen hoge trapgevel. Twee volledige verdiepingen met door blokken vereenvoudigde boogvelden boven de kruiskozijnen. Fries met gebeeldhouwde stenen en vier gevelstenen midden boven de zijgevel topgevel als aan de Havenzijde met hijsbalk. Talrijke sierankers. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 20606
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Het pakhuis aan de Noorderhaven 106 anno 2011

Het pakhuis aan de Noorderhaven 106 is een monumentaal pand in Harlingen in de Nederlandse provincie Friesland.

Geschiedenis

Het pakhuis, met vier verdiepingen, werd in 1657 gebouwd in opdracht van de koopman Sicce Lubberts. De begane grond was bestemd voor de opslag van wijn en de vier verdiepingen dienden als graanpakhuis. De voorgevel aan de noordzijde heeft een laatmaniëristische trapgevel. De ontlastingsbogen van de vensters op de verdiepingen zijn gedecoreerd met een blokvormig patroon. Het pand staat op de hoek van de Roepersteeg. In de zijgevel aan de Roepersteeg bevindt zich een trapgevel voorzien van een hijsbalk. Achter dit pand liet Lubberts in hetzelfde jaar 1657 de mouterij verbouwen tot eveneens een pakhuis. Ook het woonhuis daarachter, staande aan de Voorstraat 61, was in het bezit van Lubberts en werd door hem in 1657 voorzien van laatmaniëristische trapgevel. In deze woning zou in 1898 de schrijver Simon Vestdijk worden geboren.

De gevelsteen met de initialen van Sicce Lubberts

Ter weerszijden van de vensters op de eerste verdieping bevinden zich reliëfs met de afbeeldingen van de Romeinse godheden Venus, Ceres, Bacchus en Aeolus of Fortuna[1] als symbolen voor de vier jaargetijden. In het fries in de voorgevel bevinden zich gevelstenen met daarop "anno", "1657" en een steen met een reliëfdecoratie en de initialen S en L, van de eigenaar Sicce Lubberts (zie afbeelding)

Het pand is erkend als rijksmonument. Sinds 1930 is het pand in het bezit van de vereniging Hendrick de Keyser, in 1978 werd het voormalige pakhuis gerestaureerd.

De reliëfs met de Romeinse godheden als symbolen voor de vier jaargetijden

Monumenten in de buurt van Monumentaal pakhuis onder zadeldak tegen hoge trapgevel in Harlingen

Dubbel pand met rechte kroonlijst met consoles onder U-vormig zadeldak met voorschild met twee schoorstenen met borden en twee dakkapellen

Noorderhaven 104
Harlingen
Dubbel pand gedekt door U-vormig zadeldak. Op het voorste dakschild twee schoorstenen met borden. Strakke gevel afgesloten door rechte kroon..

Eenvoudig pand met kroonlijst met consoles onder schilddak met dakkapel en twee schoorstenen

Noorderhaven 108
Harlingen
Eenvoudig pand onder schilddak met twee schoorstenen, waarvan de achterste met oude detaillering en dekplaat. Kroonlijst der voorgevel met v..

Breed herbouwd pand met rechte kroonlijst waarop leeuwenkopjes

Noorderhaven 102
Harlingen
Breed pand, waarschijnlijk begin 19e eeuw herbouwd met rechte kroonlijst waarop leeuwenkopjes. Het grootste gedeelte van de gevel is als mid..

Pand onder zadeldak

Noorderhaven 100
Harlingen
Pand onder zadeldak.

Pand met rechte kroonlijst met blokjes onder zadeldak met voorschild waarboven schoorsteen

Noorderhaven 98
Harlingen
Pand onder zadeldak met schild aan de voorzijde, waarboven schoorsteen. Rechte kroonlijst met blokjes. Zesruitsvensters; gevelsteen met 1792..

Kaart & Routeplanner