Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Raadhuis in Harlingen

Gebouw

Noorderhaven 86
8861AP Harlingen
Friesland

Bouwjaar: 16e eeuw (toren) 1730 (voorbouw) 1757 (achtervleugel) 1975 (herbouw toren) 1600 16e eeuw (toren) 1730 (voorbouw) 1757 (achtervleugel) 1975 (herbouw toren)
Architect: H.J. Norel (voorbouw 1730) Norel HJ 1730 H.J. Norel (voorbouw 1730)


Beschrijving van Raadhuis

Raadhuis. Het blokvormig gebouw met gevel aan de Noorderhaven, is in 1730 door stadsbouwmeester H.J. Norel opgetrokken tegen een ouder gedeelte doorlopend tot aan de Voorstraat, dat aan de Voorstraat door een achthoekige toren gemarkeerd was. De vleugel tussen het gebouw van 1730 en de toren is in 1756 vervangen. Het blokvormig gebouw is gedekt door vier zadeldaken met zes schoorstenen op de hoeken; aan de gootlijst gesneden consoles; dakkapellen met siersnijwerk. Boven de met snijwerk aan consoles en vensteromlijstingen versierde middenpartij een door Gerbrandus van der Haven gebeeldhouwde H. Michael met het stadswapen. Onder de vensters lambrequins. Voor de gevel twee bijbehorende schamppalen. Hal met gestuct plafond; in de hal buste van S. Stijl door L. Royer. In een vertrek naast de hal gestucte schouw met embleem van het recht en stadswapen. Badkamer wit betegeld met gekleurde randen. In de burgemeesterskamer geschilderd schoorsteenstuk: Aeneas en Anchises. Op de verdieping raad- en trouwzaal met koepelvormig verhoogd stucplafond en 2 gesneden schouwboezems met marmeren schoorsteenmantel. In een achterkamer ingelijste gedeelten van beschilderd behang door N. Baur, 1796 en door E. van Drielst. Op de schouw een "witje". Toren. De achthoekige toren op natuurstenen basement is bekroond door een open spits en bevat een mooi gemetselde spiltrap. Boven de ingang een gevelsteen met St. Michael, afkomstig van de v.m. Westerkerk. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 20598
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Stadhuis van Harlingen
Noorderhaven 86
Noorderhaven 86
Locatie Harlingen, Friesland
Bouw gereed 1730
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 20598
Afbeeldingen
De raadhuistoren aan de Voorstraat
De raadhuistoren aan de Voorstraat
Portaal:  Civiele techniek en bouwkunde

Het Stadhuis van Harlingen staat aan de zuidzijde van de Noorderhaven tegenover de Raadhuisbrug in Harlingen in de Nederlandse provincie Friesland.

Geschiedenis

Het stadhuis werd in 1730 door stadsbouwmeester Hendrik Jacobs Norel gebouwd in Lodewijk XIV-stijl. In 1756 werd het achter de nieuwbouw gelegen, uit de 16e eeuw stammend, bouwdeel vervangen door een nieuwe vleugel. De eveneens uit die tijd stammende toren bleef gehandhaafd. Aan de voorzijde heeft de gevel een balkon en een verguld beeld van Michaël, de beschermheilige van de stad Harlingen. Het beeld werd gemaakt door Gerbrandus van der Haven.

De raadhuistoren werd in 1933 grotendeels werd vernieuwd. Na een brand in 1974 werd de toren in 1975 herbouwd. De toren heeft een gevelsteen (afkomstig van de in 1896 afgebroken Westerkerk) met eveneens een afbeelding van de aartsengel Michaël. Er hangen klokken van onder meer Jacob Noteman en Petrus Overney.

In de burgemeesterskamer bevindt zich een schoorsteenstuk met een voorstelling van Aeneas en Anchises. In één van de kamers - de oude trouwzaal bevinden zich ingelijste behangschilderingen met stadsgezichten, geschilderd door Nicolaas Baur. Deze schilderingen behoorden oorspronkelijk niet tot het interieur van het stadhuis, maar zijn afkomstig uit een woning in de stad. In deze zaal bevindt zich tevens een 18e-eeuws schoorsteenstuk uitgevoerd als grisaille.

Zie ook


Monumenten in de buurt van Raadhuis in Harlingen

Raadhuisbrug

Noorderhaven 86
Harlingen
Raadhuisburg. IJzeren voetbrug voor het raadhuis uit 1878.

Eenvoudig hoekpand onder zadeldak tegen topgevel

Noorderhaven 82
Harlingen
Eenvoudig hoekpand onder zadeldak tegen topgevel. Twee stoeppalen.

Java

Noorderhaven 80
Harlingen
Pakhuis onder dwars schilddak. Gevel XVIII d-XIX gewijzigd onder behoud van 17e eeuwse details als boog- en hoekblokken.

Pand onder zadeldak tegen ingezwenkte halsgevel, gesausd met dodekop

Noorderhaven 90
Harlingen
Pand onder zadeldak tegen ingezwenkte halsgevel, gesausd met dodekop.

Pand met rechte kroonlijst onder zadeldak met schoorsteen boven voorschild

Noorderhaven 78
Harlingen
Pand onder zadeldak, gevel XVIIId-XIX A, met rechte kroonlijst afgesloten. Schoorsteen boven voorste dakschild. Vensters met roeden. Achtert..

Kaart & Routeplanner


Foto's (27)

Alle 27 foto's weergeven